Hoppa till huvudinnehåll

Ägg inte farligt för friska personers hjärthälsa

äggskal
äggskal Bild: Yle/BananaStock Ltd. omelett

Ny forskning visar att risken för hjärt- och kranskärlssjukdomar inte ökar hos friska personer som äter ägg dagligen.

Friska personer som äter ägg regelbundet ser inte ut att drabbas av kranskärlsjukdomar, ischemiska hjärtsjukdomar eller stroke oftare än de som inte äter ägg. Inte heller dödsfallen i dessa sjukdomar ökar.

Däremot verkar en daglig äggkonsumtion öka risken för diabetes av typ 2, visar undersökningen som publicerats i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition. Också diabetikers risk att dö av hjärtsjukdomar verkar öka då äggkonsumtionen är riklig.

Uppgifter från 16 olika äggundersökningar med mellan 1 600 och 90 000 deltagare var kombinerades. Deltagarna följdes upp i mellan sex och 20 år.

Riklig äggkonsumtion har länge ansetts vara illa ur hjärthälsosynvinkel på grund av äggets kolesterol. Nyare forskning visar att kolesterol som fås från födan inte nämnvärt ökar på det skadliga kolesterolet i blodet.

Läs också