Hoppa till huvudinnehåll

"Eichmann koordinerade förintelsen från vårt vardagsrum"

Ungern har aldrig gjort upp med sitt förflutna. Judehatet har alltid pyrt under ytan men på den senaste tiden har det blossat upp ordentligt.

För Gábor Herman och Ágnes Mérő, som båda är judar, var det en chock då de fick veta historien om det hus de bodde i.

De trodde att de hade hittat sitt drömhus uppe på kullarna på Buda-sidan av Budapest. De bodde i nedre våningen i en av de idylliska villorna med en lummig trädgård.

- Jag blev nyfiken på villorna i området och började forska i deras historia. Jag fick en chock då jag hörde vad de hade använts till under andra världskriget, säger Gábor.

Eichamann koordinerade förintelsen av ungerska judar från villorna på Buda kullarna.
Eichmann koordinerade förintelsen av de ungerska judarna från villorna på Buda kullarna. Eichamann koordinerade förintelsen av ungerska judar från villorna på Buda kullarna. Bild: YLE/ Oscar Romero eichmann

Det visade sig att Adolf Eichmann som hade huvudansvaret för att organisera och koordinera förintelsen av judarna runtom i Europa, också i Ungern, hade varit stationerad just i det hus som Gábor och Ágnes bodde i.

- Det kändes hemskt. Jag var djupt chockad, säger Ágnes. Våra förfäder praktiskt taget begravdes här.

Inga minnesmärken, inte ens en liten text vittnar om det som skedde uppe på kullarna. Baracker, där förhör och tortyr av judar skedde, finns ännu kvar på bakgårdarna.

- Det är typiskt för Ungern. De vill att vi skall gömma, säger Gábor.

Judehatet gror

Ungern har det största antalet judar i Centraleuropa. Antalet judar är över 100 000, de flesta bor i Budapest. Många av dem känner sig allt mer trängda.

En undersökning visar att endast hälften av ungrarna inte har något emot judar. Resten känner svagare eller starkare antisemitiska känslor gentemot judarna. De fanatiska antisemitiska ungrarna har ökat till tjugo procent under en kort tid.

Judehat i Ungern
Endast varannan ungrare har inget emot judar. Judehat i Ungern Bild: YLE/ Grafik judehar i ungern

För några veckor sedan höll det tredje största partiet, Jobbik, en demonstration i centrum av Budapest där partiets ledare Gábor Vona klart utryckte sin avsky gentemot judar.

- Vi kommer inte att falla på knäna framför dem (judarna) som resten av Europa, sade Vona och poängterade stolt att Ungern är Europas mest antisemitiska land.

Framför sig hade han en folkmassa vars utstyrsel får en att tänka på de ungerska pilkorsarna som samarbetade med nazisterna under andra världskriget.

"Jag gömmer kippan under kepsen"

I en synagoga lite utanför centrum av Budapest lyfter rabbi Zoltan Radnoti lite på sin kippa när han förklarar hur han lätt kan gömma den under en keps. Det gör han till exempel då han åker buss eller då han går in i en affär.

- Jag sätter kepsen på då jag går in i butiken, säger rabbi Radnoti.

Jag gömmer min kippa under keps då jag går till butiken, säger rabbi Zoltan Radnoti.
Jag gömmer min kippa under kepsen då jag går till butiken, säger rabbi Zoltan Radnoti. Jag gömmer min kippa under keps då jag går till butiken, säger rabbi Zoltan Radnoti. Bild: YLE/ Oscar Romero zoltan radnoti

Även om han är rabbin i en av de judiska församlingarna i Budapest så bär han kippa endast då han promenerar i hemkvarteren.

- Det är inte trevligt att någon pekar på dig och säger "jude". Jag vet ingen som går på stan med kippa, säger rabbi Radnoti.

Han är oroad över att det styrande högerpopulistiska partiet Fidesz med Victor Orbán i spetsen inte har tagit tillräckligt kraftigt avstånd till judehatet. Enligt honom är många judar konfunderade över att Fidesz helt tydligt glorifierar tiden före andra världskriget.

Det ser man på statyer som reses upp i landet, gatunamn som byts ut och också i skolornas läroplan där allt fler antisemitiska författare har tagits med.

- Vi judar vet inte vad vi skall tänka. Det är deprimerande, säger rabbi Radnoti.

En personlig hämnd

Den nya läroplanen har fått också Ágnes och Gábor att fundera på att flytta bort från Ungern.

- Jag vill inte att mina barn skall gå i skola här, säger Ágnes.

Enligt Gábor har Ungern blivit skrämmande intolerant. För romerna börjar situationen bli riktigt kritisk, säger han.

Personligen har varken Ágnes eller Gábor stött på några påhopp på grund av att de är judar. Det är väldigt få som ens vet om det. Men Ágnes är trött på att skämmas över det.

- Om någon frågar så berättar jag nuförtiden att jag är jude, säger hon.

De bestämde sig också för att bo kvar i huset en tid.

- Det var vårt sätt att hämnas. De trodde att de kunde döda oss, men vi bodde där och jag var till och med gravid. Det gick inte att bli av med oss, säger Ágnes och ler lite sorgset.

Läs mera:

The Journal for the Study of Antisemitism
Artikel om antisemitismen i Time
Judarna koloniserar Ungern
Wikipedia: Förintelsen i Ungern

Läs också