Hoppa till huvudinnehåll

Många vill äga delar av vindkraftverk

Ett vindkraftskooperativ är ett bolag vars ägare äger andelar av ett vindkraftverk och indirekt får sin el från sitt eget vindkraftverk.

-Jag gick med nästan från början. Ekonomiskt sett är det kanske inte en lönsam affär för vi får inga dividender men jag får istället nöjet av att vara med och utveckla vindkraften i Finland. Säger Paul Collander som är en av delägarna i Lumituuli.
-Man kan inte gå med bara så där, det behövs nog pengar men sedan fungerar det som vilket elavtal som helst.

Finlands äldsta vindkraftskooperativ Lumituuli har verkat sedan 1999 och har drygt tusen delägare. Elen som möllan Sähkäle producerar i Lumijoki säljs till ett bolag som handlar med grön el och delägarna får köpa sin el till ett lite billigare pris därifrån. För varje aktie får man köpa max 500kwh el per år och antalet aktier är beräknat så att elen från Sähkäle ska räcka till alla. Överskottet säljs och vinsten används för att utveckla bolaget.

Samtidigt har det ändå tagit nästan femton år att komma till skott med utvidgningsplanerna, trots att det funnits ett investeringsintresse och bolagets stadgar förutsätter att vinsten går till utveckling av vindkraften.
- Vindkraften har stötts så dåligt att det inte har lönat sig att bygga ut men nu när vi äntligen fick inmatningstaxorna fastslagna för två år sedan blev det möjligt att börja göra upp planer för framitden säger Sampsa Hario som är vd på Lumituuli

Nu har man däremot stora planer. Sähkäle ska bytas ut mot en mer effektiv mölla, ett nytt kraftverk ska byggas i Ii ännu i år och man är med om att utveckla vindkraftsparken vid Hailuoto utanför Uleåborg.

Fler vindkraftverk innebär också fler delägare som är beredda att investera utan att få någon årlig avkastning.

-Intresset är väldigt stort. Vi har sålt aktier för en halv miljon euro under det senaste aderton månaderna. Det beror antagligen på att vår bolagsform är så lockande. Delägarna vet att de inte blir lurade av de stora energijättarna utan deras gröna el är verkligen grön och vinsten går till att bygga ut vindkraften i Finland säger Sampsa Hario vd vid Lumituuli.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen