Hoppa till huvudinnehåll

Rankinglistor väcker debatt

Bild: Yle rankning

Att rangordna gymnasier är en fråga som varje vår väcker debatt. På studentexamensnämnden säger aktuarie Alex Hellsten att nämnden överväger att själv börja publicera den här listan.

- I det långa loppet skulle det vara förnuftigt att göra det, säger Hellsten. Han påpekar att rangordningen väcker känslor både för och emot.

- Det är klart att gymnasier som har en hög tröskel vid antagandet av elever klarar sig bättre än gymnasier med låg gymnasiespärr. Och det är inte entydigt att listan visar hur bra ett gymnasium egentligen är. Det kan bli kast från ett år till ett annat, säger Hellsten.

Det var MTV 3:s redaktion som i tiden började publicera rankinglistan. Redaktionens representanter gick för hand igenom resultaten skola för skola, elev för elev..

- Nu kan medierna köpa tjänsten av dataföretaget Tieto som använder sig av studentexamensnämnden uppgifter, säger Hellsten. Han tror att nämnden kanske redan nästa vår publicerar listan i egen regi.

- Men det är förstås också en resursfråga, säger Hellsten för Yle Nyheter.

 • Besked från Koreahalvön: Ishockey och inmarsch tillsammans

  OS i Pyeongchang inleds den 9 februari.

  Det råder en rejäl försoningsanda mellan Nord- och Sydkorea inför vinter-OS i Pyeongchang - nu har nationerna enats om att man marscherar in tillsammans under invigningen. Dessutom ställer man upp med ett gemensamt lag i damernas ishockeyturnering.

 • Fortsatt badförbud för vinterbadarna i Ispois

  Halterna av tarmbakterier fortfarande alltför höga.

  De vattenprover som den 16 januari togs vid stranden visar fortfarande på alltför höga halter av enterokocker. I denna veckas vattenprov var också halterna av E.coli-bakterier för höga.

 • Traditionellt jordbruk och hantverk, inga genvägar

  Välkommen till 18:s säsongen av En tvättäkta lantis.

  Välkommen till den 18:e säsongen av En tvättäkta lantis med Frank och hans aldrig sinande ström av både stora och små projekt. När säsongen startar har snön lagt sig över Kastaniegården och knistrar vit i solskenet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes