Hoppa till huvudinnehåll

Fråga om radioandakterna

Glasmålning i kyrka
Glasmålning i kyrka Bild: Yle kristendon

Hejsan! Som en relativt ny lyssnare vill jag först och främst ge mitt tack för att det finns en alternativ kanal till Yle X3M, för dom stunder då man inte bara orkar med popmusik.

Jag har dock en fråga gällande Yle Vegas ställning till religion, då jag ofta råkar sätta på radion när en andakt är i gång. Som icke-religiös undrar jag varför en statligt ägd radiokanal sänder kyrkliga program.

Jag inser att majoriteten av Era lyssnare tillhör Lutherska tron, men jag ber Er ta i beaktande att en allt större del inte gör det. Jag vill inte låta som om jag kräver absolut sekularitet, men det skulle vara intressant att också höra om andra religioner på Er kanal. Kanske kunde man höra liknande berättelser från Islams, Buddhismens och Daoismens skrifter?

Svar:Vi får relativt ofta frågan om varför det det finns gudstjänster och andakter i Vega och Yle Fem och på de finska Yle-kanalerna också. Det beror på att Yles ägare Riksdagen har stiftat en Lag om Rundradion där en del specifika uppgifter finns uppräknade utöver att vi skall ha ett brett utbud i övrigt. I lagens 7§ står det såhär:

3) i programutbudet beakta synpunkter som har att göra med allmänbildning och jämställdhet, erbjuda möjligheter till lärande och självutveckling, lägga vikt vid program avsedda för barn och ungdomar samt tillhandahålla andaktsprogram,

Ingenstans i lagen står det numera att det skall vara kristna andaktprogram men sådan har tolkningen varit sedan bolaget startade för snart 87 år sedan. Och den skutan vänder man inte så lätt. Men vi berättar ju ofta om andra religioner i vårt övriga programutbud, men inte just i andaktsprogrammen.

Stefan Forsman