Hoppa till huvudinnehåll

Carl Mesterton i teaterns värld

Hur tänker teatercheferna om höstsäsongen 1968? Och om anslagen? Hur får man en teater att gå runt? Carl Mesterton ringer upp.

Först grabbar Mesterton telefonen och ringer upp till Wasa teater. I Vasa byts teatercheferna ut hela tiden. Den nuvarande teaterchefen, Kristian Lund, har lovat stanna tre år. Man diskuterar repertoar, programförklaring och anslag.

På Åbo Svenska Teater finns ingen att träffa. Premiären är inställd. Teaterchef Carl-Axel Heiknert ligger på sjukhus och eftersom han har huvudrollen i alla pjäser, kan man inte ha en premiär. Små teatrar har det mycket svårt. Skådespelare har mindre betalt i små städer.

Lilla Teatern övergick i Lasse Pöystis och Birgitta Ulfssons regi, men började med trassel om skådespelarnas avtal och försenade säsongen med två veckor. Sedan blev det översvämning och vattenskador. Lasse Pöysti är bekymrad över stolarnas skick och känner sig grön som teaterchef. Dessutom avskyr han programförklaringar.

Till sist vandrar Mesterton ner till Svenska Teatern vid Skillnaden. Det har blåst kring teatern hela hösten. Teaterchef Öhman ställer sig positiv till offentligt vädrande av teatern.

I augusti har Öhman fört fram en programförklaring där han propagerar för såväl familjevänlig och samhällsbelysande repertoar.

De största rubrikerna också med Svenska Teatern hänför sig till anslagsfrågor och ekonomi. Svenska Teatern vill inte bli en stadsteater. Men mera anslag vill man gärna ha.

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet