Hoppa till huvudinnehåll

Finlands flyktinghjälp: Katainen okunnig om rättigheter

Arkivbild Bild: Skärmdump från pakolaisapu.fi skärmdump

Finlands flyktinghjälp anser att statsminister Jyrki Katainen har visat sig okunnig om flyktingars rättigheter. Katainen sade igår att antalet asylsökande måste hållas under kontroll.

Katainen analyserade upploppen i Stockholm under statsministerns frågetimme på Yle Radio Suomi igår. Hans kommentarer om att kontrollera antalet asylsökande fick stöd av invandrarkritiska svenskar men kritiseras av Finlands flyktinghjälp.

Finlands flyktinghjälp påminner på sin webbsida om att flyktingar ska ha rätt att söka asyl. Det står i FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna, som också är giltig i Finland.

Ett land har ingen rätt att begränsa eller kontrollera mängden asylsökande, skriver organisationen. En person som befinner sig i Finland har rätt att söka asyl här och varje ansökan ska behandlas enskilt. Man får stanna här medan man väntar på beslutet.

Förra året ansökte 3 129 personer om asyl i Finland. Motsvarande siffra i Sverige var 43 887 personer.

SU kräver förklaring

Svensk Ungdom (SU) vill att statsminister Jyrki Katainen förklarar vad han menar när han säger att antalet asylsökande måste fås under kontroll i Finland.

- Anser han att invandring till Finland är för stor och problematisk? Vill han att vi i ännu mindre utsträckning än idag ska hjälpa människor som är i behov av skydd? Det luktar populism, säger SU:s förbundsordförande Niklas Mannfolk.

SU påminner om att Finland har förbundit sig att ge internationellt skydd åt dem som behöver det, och SU ser inte antalet asylsökande i Finland som något problem.

- Det är oansvarsfullt att skylla händelserna i Stockholms förorter på invandring. Det är inte personers etniska bakgrund som är orsaker till våldsbrott, utan rasism, en känsla av utanförskap som segregation skapar och fattigdom, säger Mannfolk.

Läs också: Katainen: Ta lärdom av upploppen i Stockholm

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes