Hoppa till huvudinnehåll

Mammor vakar för heterosexualitet

Demonstration mot samkönade äktenskap i Paris
Demonstration mot samkönade äktenskap i Paris Bild: EPA / Etienne Laurent samkönade äktenskap

Det hölls en ny demonstration mot samkönade äktenskap i Paris i söndags trots att lagen redan gått igenom. Rörelsen “Mammor som vakar över heterosexualitet” har blivit ett nytt vapen i kampen mot lagen. Samtidigt som protesterna fortsätter förbereds det första samkönade äktenskapet.

I veckan ska Bruno och Vincent gifta sig i den sydfranska staden Montpellier. De ska bli det första gayparet att vigas i Frankrike.

- Äntligen ska samkönade par kunna gifta sig i Frankrike och det är en stor seger, tycker Bruno och Vincent.

Killarna ska bli det första samkönade paret att ingå äktenskap. Den 29 maj ska de vigas av staden Montpelliers borgmästare.

- Vi är väldigt rörda över att kunna gifta oss, säger Vincent.
- Därför ska vi bjuda in alla som har lust att dela vår glädje, säger Bruno och tillägger att basen i deras äktenskap är kärlek.

Bröllop med polisövervakning

Vincent och Bruno kommer dock att få förstärkt polisövervakning, lovade inrikesminister Manuel Valls på måndagen.

Trots att lagen redan gått igenom var det på söndagen en ny demonstration i Paris mot samkönade äktenskap.

Att många högerpolitiker marscherade sida vid sida med extrema högern anses vara ett allvarligt felsteg som kan komma att skada högerns rykte, menar flera kritiker.

Efter protesternas slut drabbade ett hundratal demonstranter ihop med polisen. Våldsamheterna ledde till att ett trettiotal personer skadades.

- Jag kommer att överväga att upplösa hela anti-gayäktenskapsrörelsen med tanke på att vissa av dess demonstranter attackerat rättsväsendet och därmed utgör en samhällsfara, sade inrikesminister Manuel Valls i tv på måndagen.

Mammor vakar för heterosexualitet

Det är sent om kvällen. Eiffeltornet lyser vackert en bit ifrån Fredsmuren på Champ de Mars i Paris, där en grupp kvinnliga motståndare till lagen samlas dag och natt. Även ute i förorten La Défense samlas andra mammor.

För andra natten i rad ska Sandrine Milliez, konsult och flerbarnsmamma, och Dominique Mulsant, advokat och flerbarnsmamma, sova vid foten av Fredsmuren.

Aktionen kallas för “Mammor som vakar”.

- Vi använder ordet vakar, förklarar Sandrine, så att man inser att det bara är en riktig pappa och en riktig mamma som kan göra barn.

Båda kvinnorna är konservativt troende katoliker.

- Det får inte enbart bli de homosexuella som hädanefter gör barn med hjälp av insemination, anser Dominique. De anser att homosexualitet är farligt.

I söndags var båda med i demonstrationen Manif pour Tous där man återigen protesterade mot samkönade äktenskap. Kvinnorna här tror att när man ger homosexuella rätten att gifta sig och adoptera barn så kan det hota hela vår civilisation.

Ett par unga iranska invandrarkillar stannar till vid Fredsmuren och undrar om man i protesterna egentligen riktar sig emot de homosexuella i sig? Sandrine svarar varken ja eller nej på frågan.

- Men man bör enbart skaffa barn på ett heterosexuellt vis, säger hon istället.
- Alla andra sätt är onaturliga avvikelser, fyller Dominique i.

När någon påpekar att det låter som ett uttryck för homofobi hävdar hon dock motsatsen.

Homofobin ökar i Frankrike

Antalet hatattacker mot homosexuella har under de senaste tre månaderna varit lika många som under hela förra året.

När Sandrine Milliez och Dominique Mulsant svept in sig i sina sovsäckar framför Fredsmuren fortsätter de att tala om sina värderingar.

-Vi vill väcka massan så att den inser att man på den gamla goda tiden hade de rätta värderingarna i Frankrike.

Aktionen “Mammor som vakar” har nu spridits till andra städer runt om i Frankrike, berättar Sandrine och säger god natt till Dominique.

Vill bli politisk rörelse

Ledaren för rörelsen Manif Pour Tous (Demonstration för alla) Frijide Barjot var inte med i demonstrationståget i söndags. Hon är rädd efter att ha utsatts för flera anonyma hot.

I intervjuer har hon meddelat att rörelsen nu siktar på att bli en politisk falang som ska ta ställning i andra frågor.

- Vi ska vidga våra frågor så de får större spännvidd, säger hon.

Svåger varnar

Den kände franske journalisten Karl Zero är svåger till Frigide Barjot. Han är själv inte homosexuell men liksom en majoritet av fransmännen stödjer han samkönade äktenskap. Han anser att lagen ökar jämlikheten för de homosexuella i samhället.

I en radio intervju varnar Karl Zero för sin svägerska.

- Demonstranterna är manipulerade av krafter som står nära extrema högern, hävdar han.

Allt fler spår leder till högerextremism

Detta har bland annat fått sociologen Fiametta Venner att forska i frågan. Hon är specialiserad på högerextremism i Frankrike.

Venner säger att det finns allt fler spår som leder till att det är högerextrema krafter som ligger bakom protesterna.

-Protesterna är förmodligen ett försök i att skapa ett visst kaos i det franska samhället. För inom högerextrema kretsar tror man ofta att ett kaos skulle kunna gynna dem, förklarar hon.

- Men kaos och våld gynnar aldrig ett samhälle, säger Fiametta Venner.

Johan Tollgerdt
Paris

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes