Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten syns då Umeå blir kulturhuvudstad

Programboken för alla evenemang under Umeå2014.
Programboken för alla evenemang under Umeå2014 Programboken för alla evenemang under Umeå2014. Bild: Yle/Kati Enkvist umeå2014

Österbottniska kulturaktörer uppmuntras att göra sig mera synliga i och med att Umeå är Europas kulturhuvudstad 2014. Bland annat blir projektsamarbete aktuellt mellan Vasa och Umeå.

- Ett projektsamarbete mellan vänorterna är en utställning som baserar sig på ett konstläger vid konstverkstaden Malakta. Utställningen kommer att visas på Kuntsi museum för modern konst och på Västerbottens museum i Umeå, säger Pamela Andersson, amanuens på Kuntsi.

Även projektet Selling kommer att synas i kulturhuvudstaden Umeå. Selling är ett utvecklingsprojekt för kulturentreprenörskap inom Kvarkenområdet.

- Vårt jobb är att låta enskilda kulturella aktörer komma fram. Vi kan ge PR, synlighet och stolthet för vår region, säger projektledare Linda Blomqvist

Ära att få bli kulturhuvudstad

2014 tilldelas Umeå titeln Kulturhuvudstad. Året delas in i åtta årstider enligt den samiska kalendern. I skrivande stund finns det 258 inplanerade projekt men flera kan det bli. Speciellt om österbottningarna också deltar.

Stina Lindholm och Cathrin Alenskär från Umeå kommun besökte Vasa för att presentera Umeå2014.
Stina Lindholm och Cathrin Alenskär från Umeå Stina Lindholm och Cathrin Alenskär från Umeå kommun besökte Vasa för att presentera Umeå2014. Bild: Yle/Kati Enkvist umeå2014

- Det kommer att ordnas festivaler och konserter. Vi kommer också att kunna se en utomhusopera med jättar. Figurerna är 8 meter långa och kommer att gå igenom staden, säger Stina Lindholm, finansieringschef för Umeå kulturhuvudstad 2014.

Det är många pusselbitar som ska falla på plats när en stad blir skyltfönstret mot hela Europa.

- Hela regionen kraftsamlar för att få allt klart. Bland annat investeringar och byggnationer ska vara i ordning. Vi måste också hålla i minnet att turismen ökar med 11-14 procent under huvudstadsåret. Strålkastarljuset rikas mot oss och det ger massor med möjligheter. Bland annat att börja se kultur som ett hjälpmedel i vardagen, säger Lindholm.

Mera information om Umeå som kulturhuvudstad hittar man på adressen: www.umea2014.se

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Aborterna blev färre då Vanda införde gratis preventivmedel – nu ska forskare se om samma sak händer i övriga landet

  Efter 18 månader syns ingen förändring i Karleby.

  När Vanda införde gratis preventivmedel 2013 märktes det inom tre månader att antalet aborter började minska. Forskning under åren som följde slog fast att det fanns ett samband. Nu ska Institutet för hälsa och välfärd, THL, och Helsingfors univeristet titta på om det finns liknande resultat i övriga landet.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.