Hoppa till huvudinnehåll

Storstilad stadsplanering inget för småstäder

En man med skägg vid en strand. Han heter Yrjö Sahlstedt.
Yrjö Sahlstedt i Östra hamnen i Hangö. Drottningberg i bakgrunden. En man med skägg vid en strand. Han heter Yrjö Sahlstedt. Bild: Yle/ Bubi Asplund raseborg,Ekenäs


Storstilad och glamourös stadsplanering är ingenting som lämpar sig för småstäder. I såväl norra hamnen i Ekenäs och i Östra hamnen i Hangö finns praktexempel på det här, säger Yrjö Sahlstedt, tidigare stadsarkitekt i Hangö och Ekenäs.

- I Östra hamnen i Hangö har man i tiderna kombinerat planerna på ett badhotell med bostadsbyggande på Drottningberg. Planen var bunden till löftet om att hangöborna skall få en simhall, säger Sahlstedt och fortsätter:
- Tillsvidare ser det ut som det gör här, skakar han på huvudet då han ser sig omkring i Östra hamnen.
Han tillägger dock att vissa projekt som utvidgas eller fortskrider.

Som ett exempel nämner Sahlstedt Östersjö port som vuxit och växer.

- Verksamheten där har verkligen skötts på ett bra sätt och den fortsätter att expandera, säger han.

Bostäder blir antagligen semesterbostäder

Sahlstedt anser nog att riktigt stora projekt kan vara svåra att verkställa.

- Megaprojekt kanske inte hör hemma i stad av den här rangordningen, säger han.

Sahlstedt är orolig över vad som kommer att hända i Östra hamnen i Hangö.

- Vi är i en sådan situation där beviljade tillstånd riskerar leda till att det som skulle vara hotell till sin karaktär mest skulle vara bostäder och också i det fallet antagligen semesterbostäder.
Han påpekar att det aldrig har varit stadens eller stadsbornas vilja att det skulle byggas bostäder på Fabriksudden.

- Och där, säger Sahlstedt och pekar mot Drottningberg, är det meningen att det skulle byggas bostäder inom en rimlig tid, men där är situationen låst på grund av att man har förbundit det byggandet med drömmen om det här badhotellet. Det verkar som om man har kopplat ihop två stora projekt utan att de förverkligas.

Öppet i norra hamnen

I norra hamnen i Ekenäs har man inte heller lyckats förverkliga en helhetsplan, något som grämer Sahlstedt.

- Visst är den en intressant parallell, men det var ju visserligen mera diversifierat, det har ju aldrig funnits ett visst projekt som har velat ha det området, utan man har försökt tänka sig vad som kunde löna sig där och jag skulle önska att man skulle komma till skott och att där skulle finnas ett strandtorg och ett byggande som gör området levande. Det är ju trots allt mitt i stadens centrum, säger han.

Sahlstedt tror inte på tanken att sälja hela hamnområdet till någon bygginvesterare eller så kallade grynders. Inte heller det att kommunen Raseborg kunde förbättra sin dåliga ekonomi genom att sälja områden kring hamnen får Sahlstedt att mjukna upp för tanken.

- Säljer man till en byggherre som vill bygga det som bäst lönar sig, finns ju risken att man enligt dagens läge säljer en del fritidsbostäder i våningshus och det är väl inte det man var ute efter i första hand - ett levande centrum i stranden.

Yrjö Sahlstedt har bland annat i tio år jobbat som stadsarkitekt i Ekenäs före staden blev en del av Raseborg. Före det var han lika länge stadsarkitekt i Hangö.

Nu är han pensionär, men är SFP:s fullmäktigeledamot i Hangö och också ordförande i miljönämnden.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland