Hoppa till huvudinnehåll

Ungrarna vill inte längre vara släkt med finnarna

Allt fler ungrare vill inte längre tro att ungerskan och finskan är släkt. Ytterhögern i landet vill skriva om landets historia och finnarna har ingen plats i den.

Utanför universitetet i Budapest är det lunchrast. Det är sista veckan före sommarlovet och Nóra Höbenreich studerar intensivt för ett sista prov. Hon hinner ändå svara på en av frågorna som har förundrat många finländare den senaste tiden då det gäller Ungern.

Många studerande tror inte att språken är släkt.
Nóra Höbenreich har hört att teorin om släktskap är föråldrad. Många studerande tror inte att språken är släkt. Bild: YLE/ Oscar Romero nóra höbenreich

– Nej, jag tror inte är ungerskan och finskan är släkt. I lågstadiet lärde vi oss att de är det men nu har det kommit en ny teori, säger Nóra.

– Jag tror att ungerskan är släkt med turkiskan, säger Anna Bálint. De liknar varandra mer än finskan och ungerskan.

Frustrerade språkvetare

På den finsk-ugriska institutionen vid universitet i Budapest är man frustrerad. Márta Csepregi som är chef för institutionen säger allt fler är av den uppfattningen att språken inte är släkt.

Márta Csepregi är frustrerad över de alterbativa teorierna.
Släktskapet är ingen åsiktsfråga, säger Márta Csepregi som är chef för den finsk-ugriska institutionen i Budapest. Márta Csepregi är frustrerad över de alterbativa teorierna. Bild: YLE/ Oscar Romero finsk-ugriska

– De här är fakta. Som fysikens lagar. Det är ingen åsiktsfråga, säger Csepregi irriterat.

Hon stöter dagligen på folk som ifrågasätter släktskapet och får förklara hur det ligger till.

Finskan och ungerskan hör till den uraliska språkfamiljen. Att språken inte liknar varandra längre beror på att de skildes åt för omkring 4 000 år sedan. De mest kända språken som härstammar från den uraliska språkfamiljen är finskan, samiskan, estniskan och ungerskan. Resten är mindre språk och en del har dött ut.

Den uraliska språkfamiljen
Den uraliska språkfamiljen. Den uraliska språkfamiljen Bild: YLE/ Grafik uraliska

Krigarfolk på häst

Men språkvetarna har starka krafter emot sig. I bokaffärer och på nätet florerar det andra teorier. Ungrarna vill inte vara släkt med "lantisar från Finland" utan hellre med hunner, sumerer eller skyter.

– Man vill vara släkt med krigarfolk på häst, förklarar István Kozmács, professor i de finsk-ugriska språken vid universitetet i Szeged. Och det kanske vi också är, men inte språkligt.

Professor Kozmacs säger att det värsta är att saken är upp i parlamentet
Professor István Kózmacs är bekymrad över att släktskapet har blivit en politisk fråga. Professor Kozmacs säger att det värsta är att saken är upp i parlamentet Bild: YLE/ Oscar Romero finsk-ugriska. ungern

Kozmács säger att folk blandar ihop två olika saker. Enligt honom är det första gången som de alternativa teorierna är så här utbredda. Det oroväckande är att frågan diskuteras i parlamentet fast det inte är en politisk fråga utan en fråga för vetenskapen.

Framförallt Jobbik, det högerextrema partiet, vill skriva en mera glamorös historia åt Ungern.

Premiärminister Viktor Orbán från det styrande partiet Fidesz har ändå sagt att språken är släkt. Det gjorde han också då han fick frågan i Finland för några veckor sedan. Men inom hans parti finns sådana som tror annorlunda.

Makthavarna har nyligen skrivit om läroplanen för skolorna och beslutat att det endast skall finnas en historiebok i lågstadieskolorna.

– Det är mycket oroväckande. De kommer att välja en som passar deras smak, säger historieforskare Gábor Egry historieforskare. Enligt honom håller makthavarna på att skriva en ny historia för Ungern.

Kommunistisk propaganda

För finländare är det svårt att förstå hur de alternativa teorierna går hem hos ungrarna. Men enligt Márta Csepregi är det inte så konstigt.

– Under kommunismen fick ungrarna höra så många lögner, som var så kallade officiella sanningar, att de inte längre vet vad de skall tro på.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes