Hoppa till huvudinnehåll

Zigenarmusikal kommer till Borgå

Tuovi och Marko Putkonen samt Feija Åkerlund (t.h.) håller i trådarna för Borgå Teaters nyaste pjäs. Bild: Yle/Erica Vasama marko putkonen

Musikalen Zigenarlägret flyttar till himlen är mer romsk än någonsin efter att Borgå Teaters Marko Putkonen tagit itu med den. Resultatet är Borgås största finskspråkiga sommarteater.

Närmare 40 skådespelare och dansare, den kända orkestern Hortto Kaalo samt internationell färg i form av italienske commedie dell'arte-skådespelaren Marco Ziello samt Antonio Flores från Dansar med stjärnorna. Med hjälp av detta - och skådespelande hästar - ska Borgå teater locka publik till Kokonudden. Där sätter man upp pjäsen Zigenarlägret flyttar till himlen för en publik på 400 personer.

- Filmatiseringen av pjäsen lämnade i tiderna djupa spår i känslorna, men de teaterföreställningar som gjorts efter det kändes inte tillräckligt romska. Filmen har en vacker tidlös zigenarladdning med legend och verklighet. Det vill vi införa i vår version, säger Marko Putkonen, författare, solist vid nationaloperan samt medlem i Hortto Kaalo.

Musiken i pjäsen är framför allt rysk zigenarmusik, till en del bekant ur Hortto Kaalos repertoar. Feija Åkerlund från orkestern har också komponerat en del ny musik. Koreografin är också i romska händer genom dansös och pedagog Mia Vasara. Hon är en av få koreografer i Finland som bemästrar zigenardans. Regissör är Tuovi Putkonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland