Hoppa till huvudinnehåll

Barn lobbar för barn

Sofia säger att hon börjat bry sig mer om hur andra har det under sin tid i Barnstyrelsen Bild: YLE/Nicole Hjelt sofia lindqvist

Stiftelsen Plan Finlands barnstyrelse turnerar som bäst runt i huvudstadsregionen och berättar om mobbning i Finland och våld mot barn i u-länder. I dag, tisdag, besökte de Lagstads skola i Esbo.

Plan är en internationell barnrättsorganisation som bland annat sprider information om barn och ungas mående runt om i världen.

Barnstyrelsen i Finland består av tjugo representanter i åldern tolv till aderton år. De organiserar evenemang, deltar i olika festivaler och jobbar med att påverka beslutsfattare och föra ungas talan.

Turnén "Beat the Violence", fritt översatt "klå våldet", ska sprida information om nätmobbning i Finland och våld mot barn i u-länder. I dag, tisdag, besökte turnén Lagstads skola i Esbo.

"Jag tänker inte längre bara på mig själv"

15-åriga Sofia Lindqvist är med i barnstyrelsen och fungerade som programvärd för dagens program.

- Idén med turnén är att sprida information till högstadieelever om mobbning, inte bara i Finland, utan också i u-länder, berättar Lindqvist.

Lindqvist hörde första gången om Plan Finland när hon var tolv år gammal. Hon berättar att hon alltid varit intresserad av välgörenhet och därför genast tog reda på hur hon kunde delta i arbetet, Hon säger att hon tycker att det är viktigt att unga vaknar upp för att alla inte har det så bra som vi har det här i Finland.

- Jag har lärt mig jätte mycket under min tid i styrelsen. När jag började förstod jag nästan ingenting av det som sades på mötena, men nu hänger jag jätte bra med och känner att jag blivit mycket vuxnare, förklarar Lindqvist.

- Jag tänker inte längre bara på mig själv, utan bryr mig också om andra och tänker på konsekvenserna av olika saker, fortsätter hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen