Hoppa till huvudinnehåll

Barn till missbrukare får träffa andra i samma situation

Eva Marander
Eva Marander välkomnar fler deltagare till lägret "Se mig" Eva Marander Bild: Yle/Roger Källman pixne

Den 11-12 juni ordnas lägret "Se mig" för barn till föräldrar som missbrukar alkohol eller droger. Lägret är en möjlighet för barnen att träffa andra barn och unga i samma situation och att få svar på frågor om alkoholism och beroendesjukdomar.

Lägret hålls på halvvägshemmet invid behandlingshemmet Pixnekliniken i Malax. Sedan starten år 2005 har två till tre läger ordnats varje år. Nu skulle man gärna nå nya och yngre deltagare.
- Oftast har deltagarna varit barn till personer som har fått vård på Pixne, men alla är välkomna, säger lägerledaren Eva Marander.

Då det gäller barn till missbrukare används enligt Marander ofta uttrycket "de glömda barnen". En av de främsta målsättningarna har varit att barnen ska få träffa andra i samma situation och se att de inte är ensamma.
- Målgruppen är nio-tioåringar och det här är ett viktigt förebyggande arbete, säger Marander.

På lägren diskuteras beroendesjukdomar. Marander poängterar att man inte pratar specifikt om föräldrarna, utan det handlar om missbruket som fenomen.

Det är gratis att delta i lägret. Lägret avslutas med en gemensam träff tillsammans med deltagarnas föräldrar eller anhöriga.

Intresserade kan ta kontakt på telefon 040 501 5131

Läs också: informationssida om lägret (www.missbrukarvard.fi)

Läs också