Hoppa till huvudinnehåll

EU lättar inställning mot syrisk opposition

Bild: EPA/JAMAL NASRALLAH syrien

Den europeiska unionen häver vapenembargot mot den syriska oppositionen. EU-länder kan under särskilda förhållanden förse den syriska motståndsrörelsen med vapen.

Uppgörelsen var en kompromiss som uppnåddes vid utrikesministermötet sent i går kväll i Bryssel. Det var främst Österrike, Finland och Sverige som vill hålla på ett totalt vapenexportförbud till Syrien, men motståndarna fick ge efter.

− Det är en kompromiss, den innebär ingen vapenleverans i sig, men några medlemsstater vill ha möjligheten att studera den optionen. Och det kommer i så fall att vara möjligt under mycket restriktiva förhållanden. Men inget av det här är aktuellt nu, sade Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) lämnade mötet redan tidigt på måndag kväll och var inte med om själva uppgörelsen, men Tuomioja har tidigare sagt att det finns tillräckligt med vapen i Syrien från förr och har understrukit problemen med att kunna identifiera den syriska oppositionen.

Det var två länder, Storbritannien och Frankrike, som ville få möjlighet att beväpna den syriska regimens motståndare.

− Det här är det resultat som Storbritannien ville ha och det har varit svårt för många andra länder. Och det var därför det behövdes förhandlingar i 12-13 timmar, sade den brittiske utrikesministern William Hague.

− Även om britterna inte har några direkta planer på att sända vapen till Syrien så ger det britterna flexibilitet att reagera i framtiden om läget försämras ytterligare, sade Hague.

EU räddade sitt anseende

Sveriges utrikesminister Carl Bildt sätter sitt hopp till de kommande Syriensamtalen i Geneve.

− Det är viktigt att få alla till förhandlingsbordet och att få alla att inse att det inte finns någon militär lösning och det säger vi mycket tydligt i vårt uttalande, sade Bildt. Han tillade att ingen kommer att vinna på att en militarisering av denna konflikt förlängs.

− Beslutet sänder ett mycket starkt budskap till Assadregimen om vad EU tänker om den fortsatta brutaliteten, morden och brotten som den syriska regimen begår, sade den brittiske utrikesministern William Hague.

I och med att sanktionerna mot Assad löpte ut samtidigt som vapenexportförbudet till oppositionen fanns det inte så många alternativ än att ge efter för länder som Finland och Sverige. Annars hade alla övriga sanktioner mot Syrien också hävts och därmed skulle EU ha varit helt tandlöst i förhållande till Syrien.

EU räddade samtidigt sitt utrikespolitiska anseende i sista stund, för alla sanktioner löper ut vid månadsskiftet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes