Hoppa till huvudinnehåll

Snus vanligt inom lagsporter

portionssus
Snus innehåller beroendeframkallande nikotin. portionssus Bild: yle portionssus

Snusanvändningen har ökat bland unga på senaste tid. Det visar en undersökning som Cancerorganisationerna publicerar i dag.

Det är fler pojkar än flickor som prövar på snus, men också allt fler flickor snusar.

Undersökningen visar att snusanvändningen är vanligare bland pojkar som utövar någon form av sport, speciellt bland pojkar som deltar i olika lagsporter.

Det behövs nu åtgärder för att minska och förhindra användningen av snus, säger de som utrett snusvanorna. Man måste också hitta olika sätt att motivera och stöda unga som vill sluta snusa.

Oroande okunskap

Snus är en tobaksprodukt och skadlig för hälsan. Snuset innehåller bland annat många cancerframkallande ämnen och nikotin, som är beroendeframkallande.

- Okunskapen om snusets hälsorisker bland unga och vuxna är oroande, säger Cancerorganisationernas utvecklingschef Virve Laivisto.

- Snus innehåller ungefär 3 000 olika kemiska föreningar, varav 28 är cancerframkallande. Snus innehåller också ungefär 20 gånger mer nikotin än cigaretter, så man blir snabbt beroende, säger Laivisto.

90 ungdomar runt om i Finland deltog i undersökningen, som gjordes i samarbete med motions- och sport-organisationen Valo och projektet En rökfri huvudstadsregion.

Läs också:
"Alla har en prilla under läppen i Grankulla"

Läs också