Hoppa till huvudinnehåll

Unika stenåldersfynd i Karis

Bland annat en cirka 7000 år gammal krukskärva, bitar av stenyxor och brända sälben hittades vid Långåmossarna i Karis under måndagen. Fynden gjordes då studeranden från Ekenäs gymnasium fick möjlighet att delta i en arkeologisk provutgrävning på en cirka 6000 år gammal stenåldersboplats.


- Vi fick en bra start då vi redan under de första fem minuterna hittade de första fynden, konstaterar arkeolog Jan Fast som handledde studerandena på plats.

Enligt Fast är det rätt så ovanligt att man hittar närmare 7000 år gamla fynd i Raseborgstrakten.

- Långåmossarna är ett fyndrikt område som måste undersökas före det på grund av sandtäkten förstörs eller eroderar bort, berättar han.

Tanken är att i framtiden fortsätta utgrävningarna i området i samarbete med olika västnyländska skolor.

 • Nu inleds bygget av Kvevlax lärcenter

  Byskolor läggs ner och ersätts med lärcenter.

  Det har varit en utdragen process, men under torsdagen inleds byggarbetet vid Kvevlax lärcenter i Korsholm. Kommundirektör Rurik Ahlberg tror att byborna kommer att acceptera beslutet med tiden.

 • Trycket på ett isolerat Qatar ökar

  Qatar har anklagats för att stöda terrorism.

  Saudiarabien och dess bundsförvanter har ställt en lista med krav på ett isolerat Qatar. USA:s utrikesminister Rex Tillerson uttalade sig om saken på onsdag.

 • JO klandrar inte Hangös stads agerande kring Sea Horse Week

  Granne klagade till Justitieombudsmannen.

  En granne till hästevenemanget Sea Horse Week vände sig till Justitieombudsmannen (JO) och klagade på hur Hangö stad har skött tillstånden kring evenenmanget. JO anser inte att Hangö stad har brutit mot bestämmelser.

Läs också

 • McSkräp förargar i Borgå

  Omgivningen runt McDonalds är ofta nedskräpad.

  Omgivningen runt McDonalds är ofta nedskräpad. Hamburgerkedjans kunder köper med sig mat, äter i bilen och kastar ut skräpet genom fönstret. Tage Rosqvist som är gårdskarl på Point College är trött på att städa. Borgå stad har inte haft problem med skräpet, och från McDonalds säger man att kunderna måste ta sig i nacken och skräpa mindre.

Nyligen publicerat - Västnyland