Hoppa till huvudinnehåll

"Vi delar Viktor Orbáns värderingar"

Det är tre år sedan den illaberyktade Viktor Orbán kom till makten i Ungern. Hans parti Fidesz har genomfört stora politiska förändringar som har fått många EU-länder att se rött.

Men Anna Pálinkás och András Agyelán är nöjda. De är ett par i medelålder som äger en hälsokostaffär lite utanför Budapest. De har endast gott att säga om sin premiärminister, Viktor Orbán. Hans parti Fidesz är det bästa som har hänt Ungern på länge.

- De försöker reparera det som tidigare makthavare har förstört, säger Anna.

Europas stygga gosse

Premiärminister Viktor Orbán kallas för Europas stygga gosse på annat håll i Europa.

Hans konservativa och nationalistiska parti, Fidesz, anklagas för maktfullkomlighet och för att ha trampat på så gott som alla EUs grundvärderingar.

För tre år sedan vann partiet den största segern för ett enskilt parti i ett demokratiskt val i Europa efter andra världskriget. De fick 53 procent av rösterna och det gav dem hela 262 av 368 mandat i det ungerska parlamentet.

Det betyder att de fick två tredjedels majoritet i parlamentet och kan på egen hand ändra grundlagen hur de vill. Och det har de också gjort.

Bara inledningen i den nya grundlagen kan uppfattas som kränkande. En rad konservativa värderingar har skrivits in. Som att livet börjar vid befruktningen och att äktenskapet är en institution mellan man och kvinna.

Men det är värderingar som Anna och András uppskattar.

- Familjen och religionen är viktiga. Fidesz har återställt de etiska och moraliska värderingarna som länge saknats i Ungern, förklarar András.

András Argyelán delar Viktor Orbáns värderingar.
András Argyelán delar premiärminister Viktor Orbáns värderingar András Argyelán delar Viktor Orbáns värderingar. Bild: YLE/ Oscar Romero andrás argyelán

Fidesz kan styra och ställa hur de vill

Fidesz har i rasande takt, utan att konsultera varken oppositionen eller folket, stiftat en ny grundlag och över 600 nya lagar.

De har kringskurit en rad oberoende institutioners maktbefogenheter, det allvarligaste gäller författningsdomstolen.

- Författningsdomstolen var den enda instans som kunde stoppa Fidesz, säger statsvetaren Gábor Zoltan Szucs. Han ser allvarligt på situationen.

Statsvetare Gábor Zoltan Szucs är oroad över demokratin i Ungern.
Statsvetaren Gábor Zoltan Szucs är oroad över demokratin i Ungern. Statsvetare Gábor Zoltan Szucs är oroad över demokratin i Ungern. Bild: YLE / Oscar Romero gabor zoltan szucs

Enligt honom har grunden för ett auktoritärt system lagts.

- Det handlar inte så mycket om Fidesz intentioner utan om att de nu har friheten att göra vad som helst.

Fler reportage om Ungern:

Judehat i Ungern

Ungrarna vill inte vara släkt med finnarna

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes