Hoppa till huvudinnehåll

Jag vet var du bor – om hatet på nätet

"Jag vet var dina jävla ungar går i skola och var du bor. Tänk på det nästa gång du öppnar käften." Varför har sådant här anonymt hat blivit så vanligt?

Vad försöker människor som skickar dylika meddelanden till forskare, politiker eller samhällsdebattörer säga? De vill säga: var tyst. Tala aldrig mer.

Li Andersson, ordförande för vänsterunga, och Wille Rydman, ordförande för samlingspartiets unga, debatterar i Tredje statsmakten om hatprat, vad det är, och hur man kan begränsa det utan att begränsa åsiktsfriheten.

I Spotlight talar personer ut om det hat som riktats mot dem.

Diskussionskulturen på internet genomgår en omvälvande förändring. Det märks i att hela samhällsdebatten håller på att flytta ut på nätet. Det skapar problem i form av fler och allt grövre nätkränkningar. Påhoppen blivit både synligare och obehagligare

Juridiken hänger inte med i utvecklingen, vilket skapar stora gråa zoner.

Den som gör sig skyldig till nätkränkningar eller hot på webben döms vanligtvis för ärekränkning eller olaga hot, vilket kan ge från sex månader upp till två års fängelse. Men det är mycket ovanligt med fängelsestraff i dessa fall, i praktiken är det nästan alltid frågan om bötesstraff.

Lisa Bjurwald har forskat i näthat, rasismen och sexismen som florerar på nätet. Li Andersson och Dan Koivulaakso, aktuella med boken Äärioikeisto Suomessa, har läst hennes bok i Boktid.

Hatpratet riktar sig mot olika etniska, religiösa, kön, och språkgrupper. Också politiker och forskare får ta hat emot sig. Hatet har oftast en känslomässig orsak men bör tas på allvar. Finlandssvenskar fick på våren 2013 ta emot dödshot. Bl.a. Bettina Sågbom och hennes familj hotades. Maria Norman, krimonolog och Erik Wahlström, författare, diskuterar i Min Morgon.

Men redan 1997 florerade näthat på diskussionsforum. Kanal ett tar itu med ett exempel riktat mot finlandssvenskar.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.