Hoppa till huvudinnehåll

Modern diesel stoppar båtmotorer?

Båtar förtöjda vid brygga
Föreningen Segling och båtsport rf. varnar båtägare. Båtar förtöjda vid brygga Bild: Yle Sibbo,storören

Båtägare som kör med dieselmotorer varnas för så kallade dieselbakterier. De kan förorsaka motorstopp i till exempel hårt väder. Föreningen Segling och båtsport rf. varnar för slam som kan uppstå i tanken.

Det nuvarande dieselbränslet innehåller biokomponenter och det leder till att bakterierna börjar föröka sig i tanken.

- Vi har märkt att dagens diesel förorsakar det här, säger vd Kim Örthen på företaget Marincenter Finland.

- Vårt råd är att man tömmer tanken på gammalt bränsle och spolar systemet med jämna mellanrum kanske inte varje vår men tillräckligt ofta ändå, säger Örthen. Han berättar att gammal dieselolja kan täppa till både filter och insprutningsmekanismen.

Föreningen Segling och båtsport rf. varnar framförallt båtägare som brukar göra långfärder. Hård vind och höga vågor sätter bränslet i tanken i rörelse och då kan stora problem uppstå om motorn stannar, skriver föreningen i ett pressmeddelande. Föreningen uppmanar båtägare att ta problemet på allvar.

- Det var bättre förr när vi kunde köra med skattefri stugolja, säger Kim Örthen. Den oljan är så giftig att inga bakterier trivs i den, tillägger han.