Hoppa till huvudinnehåll

Trög bostadsmarknad i Västnyland

Bild: Yle lägenheter


Det går trögt på bostadsmarknaden i Hangö, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Ingå, enligt fastighetsmäklare Mosse Lindholm vid Aktia Fastighetsförmedling. De allt vanligare snuttjobben gör att många bostadsköpare tvekar.

Omsättningen har minskat märkbart på bostadsmarknaden de senaste tolv månaderna i Västnyland (Hangö, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Ingå), säger fastighetsmäklare Mosse Lindholm vid Aktia Fastighetsförmedling. Han känner till bostadsmarknaden i hela Västnyland.

Under de senaste sex månaderna har det varit sparsamt och få köper innan de har sålt, enligt Lindholm, som alltid ger rådet att man ska sälja sin bostad innan man köper en ny, om man har bolån.

Lägre priser och längre försäljningstid

Om man tar en titt på läget på den stora bostadswebbplatsen Etuovi.com ser man att de begärda bostadspriserna i Raseborg i medeltal har sjunkit med fyra och en halv procent på ett år. Kvadratmeterpriset är nu i medeltal 1761 euro. Samtidigt har försäljningstiden i snitt ökat med nästan 40 procent. Det tar nu i medeltal över fem månader att sälja sin bostad i Raseborg.

Också Lojobostäder som har marknadsförts på den här webbplatsen har blivit billigare. De begärda priserna har i snitt sjunkit med sex procent på ett år. Kvadratmeterpriset är nu i medeltal 2059 euro. I Lojo har försäljningstiden ökat med nästan nio procent på ett år. Det tar nu i snitt drygt tre månader att få bostaden såld.

Närmare huvudstadsregionen, i Sjundeå och Ingå, är bostadsmarknaden ändå lite piggare än i de här andra västnyländska kommunerna, säger Mosse Lindholm.

Fastighetsmäklare Mosse Lindholm i kontoret i Ekenäs. Bild: Yle/Robin Lindberg lindholm mosse,Raseborg,Ekenäs

Orealistisk prissättning i Hangö

I vintras hörde vi om att det går riktigt trögt på bostadsmarknaden i Hangö. Men Mosse Lindholm vill inte speciellt peka ut Hangö som ett ställe det är svårt att sälja bostäder. Enligt honom är problemet där kanske mer förmedlarnas, det vill säga att man har för högt utgångspris, vilket Lindholm inte rekommenderar.

Små bostäder i centrum säljer fortfarande

Just nu är små villor i centrum rätt så lätta att sälja i Västnyland. Men ännu lättare säljer man höghuslägenheter i centrum, berättar Lindholm.

- Och det har ju alltid varit så att små lokaler går att sälja väldigt bra, säger Lindholm.
Det här gäller särskilt i Raseborg med många äldre som gärna köper en bostad du kommer in i via så få trappsteg som möjligt, förklarar han. Det finns få höghus med hiss i Raseborg.

Skärpta låneregler kan matta av bostadsmarknaden

Det som kanske mest kan komma att bromsa upp bostadsmarknaden, och särskilt köp av stora villor på 200 kvadratmeter eller mer och stora höghuslägenheter, är, enligt Mosse Lindholm, planerna på bolånebegränsningar. Det blir stora förändringar om man får låna maximalt i 20 år, och om bostadsköparen själv måste få ihop tio procent av köpesumman vid köpet.

- Det där är väldigt svårt, de flesta under de senaste 30 åren har sparat genom att låna.

Men å andra sidan förstår Lindholm att det kan gå illa för den som har väldigt långfristiga lån, om räntorna stiger.

- Det är ju katastrof den dagen månadsraten inte ens räcker till räntorna.

Det har blivit vanligare att man säljer sin bostad utan att ha hittat en ny, berättar Lindholm.

Snuttjobb ett problem

En annan sak som är jobbig på bostadsmarknaden just nu är att så få mänskor har ett fast jobb med tillsvidareanställning. Mosse Lindholm säger karikerat att "alla har fasta snuttjobb", vilket leder till att folk har svårare att fatta ett beslut om att köpa en egen bostad.

Webbtjänsten Bostadspriser.fi (höghus- och radhuslägenheter)

Webbplatsen Etuovi.com (alla slags bostäder)

21.2.2013 Svag ekonomi i Västnyland syns i bankernas vardag

23.5.2013 Bolånetak kan bli möjligt

10.12.2012 Bolånetak oroar Sparbanksförbundet