Hoppa till huvudinnehåll

Vårsådden börjar vara avklarad

Bild: Yle vårsådd

Vårsådden kom sent i gång i år. Den här veckan borde allting ändå vara undanstökat på de åboländska åkrarna.

Den kyliga våren och plötsliga vintern var några frågetecken och vårsådden kom i gång senare än under de senaste vårarna, ungefär en vecka in i maj. Direktsådden pågår fortfarande, berättar Peter Fritzén på Finska hushållningssällskapet.

- Man sår i helt obearbetade åkrar och det betyder att åkrarna torkar långsammare eftersom det finns växtrester som hindrar avdunstningen.

Peter Fritzén har själv fullt upp med att så en del raps och maltkorn på åkrarna i Lemlax. Han är förvånad över hur snabbt åkrarna till slut torkade och befarar att det kan ställvis till och med bli lite torka om det inte regnar lite.

Beträffande vädret har det inte varit några större lokala variationer i Åboland och några värre skurar har det heller inte varit under våren till skillnad från östra Nyland där kraftiga regn stoppade vårsådden helt i ett skede. När vårsådden är avklarad gäller det att bekämpa ogräs och hålla koll på både jordloppor och rapsbaggar. I höstas såg det mindre ljust ut, berättar Fritzen.

Han säger att läget nu är förvånansvärt bra i förhållande till att det inte fanns någon tjäle att tala om och att vintern kom med snö på otjälad mark.

- I december var man nog skeptisk. Vi hade haft en besvärlig höst med mycket regn och då tänkte jag att jordarna kommer att vara besvärliga på våren, men av någon orsak har de rett sig bra.

Läs också