Hoppa till huvudinnehåll

Fullspäckad sommar på Postbacken

Postbacken Bild: YLE/Hanna Othman illby

I sommar blir det liv och rörelse på Postbacken i Illby. Med en ny styrelse och tillsatt projektledare blir området ett aktivt kulturellt centrum.

På området i Illby står många byggnader varav de flesta är backstugor som bebotts av hantverkare. På plats finns också en arenateater som byggdes år 1979 för att teater- och musikgrupper ska kunna spela under tak. Manda Karlsson som är projektledare berättar att det sedan dess har funnits program här i viss mån.

- Ganska så dött har det varit här i kanske 15- 20 år. Man kan säga att Postbacken har sovit en törnrosasömn. Ett litet uppsving skedde i början på 2000- talet, men nu har vi ett nytt garde på backen med ny energi, säger Karlsson.

En del av styrelsen. Från vänster Torolf Finnbäck, Ingolf Lindén, Manda Karlsson och Niklas Grönroos. Bild: Yle/ Frida Lönnroos postbacken styrelse

Postbackens Garantiförening har fått understöd från Svenska kulturfonden för verksamhet i två år. Den nyvalda ordföranden Torolf Finnbäck planerar att föreningen sedan ska kunna stå på egna ben.

- Det är en gammal gård som kräver mycket underhåll. Det gäller att få igång det, all början är ju svår. Men vi har bra förutsättningar då den unika miljön redan är fin i sig självt. Så har vi ju arenateatern där vi kan ha massor med verksamhet. Det kommer bli viskvällar, teatrar och hantverkardagar, de hör ihop med backen, säger Finnbäck.

Den 2 juni inleds sommaren på Postbacken med en friluftsgudstjänst. Säsongen fortsätter i juni med teater då både BUF:s teaterskolas pjäs Snövit och de sju agenterna och Akans ungdomsteater En midsommarnattsdröm ställer sig på scenen. Resten av sommaren ordnas det allsång, visuppträdanden och utomhusbiograf. Under de öppna dagarna, hantverkardagarna och Barnens dag kan man bekanta sig med olika traditionella aktiviteter tidstypiska för backstugusittare.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland