Hoppa till huvudinnehåll

Sisus chanser dåliga - ingen direktbeställning av lastbilar till försvaret

Sisu tillverkar lastbilar enligt beställning. Bild: YLE/Marga Sandström fabriksgolv

Nu är det klart att beställningen av lastbilar till försvarsmakten konkurrensutsätts. Att beställningen görs som en militärbeställning istället för en vanlig civilbeställning förändrar inget för lastbilstillverkaren Sisu i Karis, som bedömer chanserna att få beställningen som små.


Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP) från Raseborg har krävt att försvaret köper de 150 lastbilarna direkt från latsbilsfabriken Sisu i Karis som en direktupphandling. Affären är värd omkring 30 miljoner euro.

Olagligt att beställa utan konkurrensutsättning


Att konkurrensutsätta beställningen som en militäranskaffning var enda möjliga alternativet enligt överdirektör Jukka Juusti vid försvarsministeriet. Juusti berättar att frågan om att göra en direktbeställning av Sisu har diskuterats och analyserats grundligt.

- Det är klart att konkurrensutsättning är det enda alternativet om man vill följa lagen trots att det handlar om militära fordon, konstaterar Juusti.

Från första början bereddes försvarsmaktens upphandling av tunga lastbilar som en vanlig civil upphandling. Den beredningen gjordes med tanke på att införskaffa standardlastbilar för normal trafik. Lagen förutsätter att civila upphandlingar konkurrensutsätts.

Senare har det framkommit att de lastbilar som försvarsmakten är i behov av också ska uppfylla olika typer av militära krav. De här kraven uppfylls inte av en vanlig standardlastbil. Det här innebär att det inte längre är frågan om en civil beställning utan en försvarsanskaffning.

Sisu tror inte på beställning

Timo Korhonen är vd för Sisu Auto i Karis och han är besviken. Han säger att staten inte ser i vilket skick landet är i dag. För Sisus del innebär det att fabriken inte kan satsa på nyanställningar så som man hade hoppats.

- Vi var beredda att anställa en stor mängd med nya arbetstagare, men nu fortsätter fabriken med den kapacitet som finns just nu.

Vi kommer inte att sätta ner allt för mycket energi på upphandlingen, säger Timo Korhonen.

- Vi är säkert med då upphandlingen görs, säger Korhonen som upplever att den är riktad till andra länder.

Vi måste fundera ordentligt på hur vi ska förhålla oss till försvarsmakten, säger Timo Korhonen.

I februari fattas beslut om vem som får beställningen

Ansökningar om att få delta i anbudsprocessen ska lämnas in senast den 17 augusti. De anbudsgivare som godkänns får sedan en anbudsbegäran i september.
I slutet av oktober ska alla anbud vara inlämnade. Beslutet om vem som sist och slutligen får beställningen fattas i februari 2014.

A-Studio: Sisu kan få lastbilsbeställningen
Försvaret kan inte köpa civila lastbilar direkt från Sisu
Felt-Ranta kräver att försvaret köper av Sisu
Bråket över mellan försvaret och Sisu
Försvaret: Sisubilarna duger inte