Hoppa till huvudinnehåll

Haglund: Vi kan inte göra annat än konkurrensutsätta

Sisu Polar
Sisu i Karis. Sisu Polar Bild: Sisu polar

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) säger att det var väntat att beställningen av lastbilar till försvarsmakten konkurrensutsätts. Försvarsministeriet följer lagen, påpekar Haglund som tycker att det är sorgligt att riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP) skyller på tjänstemännen.

Carl Haglund
Carl Haglund (SFP) Carl Haglund Bild: Foto: Eva Frantz morgonöppet
Lagstiftningen från 2011 är tydlig och gör att det är väldigt få fall där man inte kan upphandla och konkurrensutsätta, säger Haglund.

-Lagstiftningen var annorlunda fram till 2011. Då kunde man göra direkta upphandlingar och ofta valde försvarsmakten och försvarsministeriet att göra direkta upphandlingar med Sisu för att gynna inhemskt och för att man ansåg att produkterna var bra. Nu är lagen ändrad av riksdagen 2011, där bland andra Maarit Feldt-Ranta var med. Det betyder att direkta upphandlingar i den här formen inte är möjliga. Jag önskar att riksdagsledamöterna tar sitt ansvar i stället för att skylla på ministeriet och tjänstemännen.

Carl Haglund säger att han inte har försökt påverka behandlingen av ärendet till Sisus fördel.

-Det skulle antagligen vara ett tjänstefel om jag försökte påverka en process till ett visst företags fördel.

"Fel att skylla på tjänstemännen"

Haglund anser också att det är sorgligt att höra att Feldt-Ranta säger att det är tjänstemännens fel att försvarsmaktens anskaffning av lastbilar ska konkurrensutsättas.

-De måste följa lagstiftningen. Feldt-Ranta var själv med då lagen ändrades. Det är nedstämmande att skylla på tjänstemännen i jakten på politiska poäng.

Maarit Feldt-Ranta säger i sin intervju att bollen nu ligger hos försvarsministeriet och försvarsministern. På frågan om Haglund har bollen så upprepar han hur lagen ska följas och fortsätter med att påminna om att Feldt-Ranta borde veta det.

-Vi har också bett om utlåtande av andra sakkunniga och slutsatsen är mycket tydlig. Jag har även pratat med minister Lauri Ihalainen från Socialdemokraterna och även han kom till samma slutsats: denna upphandling är på alla sätt nödvändig.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland