Hoppa till huvudinnehåll

Högtryck firar 20 år

Högtryck
Högtryck Bild: Högtryck, pressbild från hemsidan 2013 högtryck

Åländska dansbandet Högtryck firar sina 20 år med ett nytt album och utmanar nu på Danslistan. Ramona fick över ett år på Vegalistan i tiderna med sången Brevet, så det blir ju intressant att se vad ni säger om utmanarlåten Min stund på jorden.

Medlemmarna i bandet är förutom Ramona Johan Lindholm, Marcus Nordberg och Kai Spoof och så har det varit nästan från första början.

Högtryck bildades under sena kvällar på en musiklinje i Karis hösten 1992 där Marcus och Johan började skissa på ett nytt dansband. Båda hade tidigare medverkat och vikarierat i olika band och fått smak för det hela. Efter avslutade studier kontaktades Annika Eriksson som verkade som bandets sångerska under de första trevande åren. Trummorna sköttes under den tiden av Bengt Hellström.

Då engagemanget i orkestern krävde allt mer tid och medförde många upptagna helger valde både Annica och Bengt att stiga av för att satsa mer på familjeliv och ordinarie arbete. Ramona Nordberg kom in som ny solist år 1998 och 2001 anslöt Kai Spoof som ny trummis.

Denna konstellation har sedan dess hållit ihop och spelat - allra oftast på Åland, men också ute i svenskfinland och i Sverige och på Kanarieöarna.

Högtryck spelar dansmusik med klassiskt snitt, säger bandmedlemmarna själva. På en danskväll kan det bli allt från gammeldans till poppigare danslåtar, men det viktiga är att hålla kvar dansbandstraditionen och soundet.

Bandet har tävlat i både "Stjärnbandet", "Guldmicken" och "Melodirazzian" och Ramona hörde också till artisterna i TV-programmet Fångad av en sång. Så publiken känner Högtryck, helt klart. Och med nya skivan Min stund på jorden väcker bandet garanterat fansen till liv igen.

Här på Danslistan har Högtryck önskats som utmanare av lyssnare och nu är de med oss.

Ståltrådsmusik med Re-Sounds

Veckans övriga utmanare är svenska The Re-Sounds från Skellefteå och deras version av En afton vid Mjörn. Och då blir det riktig 60-tals dansmusik här - ståltrådsmusik, dvs instrumental gitarrmusik. Bandet har åtminstone en beundrarinna i Hangö och det är hon som tagit kontakt med mig och önskat Re-Sounds som utmanare på Danslistan.
En av "gubbarna" som hon kallar dem är nämligen Uffe Forsström som spelade med Busters på 60-talet.
Re-Sounds är också finlandsaktuella i sommar, med en spelning i Ekenäs den 30 juni.

Re-Sounds består alltså av Uffe Forsström på rytmgitarr, leadgitarristen Gösta Hank Jonsson, basisten Christer Olofsson, Tomas Ståhl på keyboard och Jari Kesti på trummor.
Ifjol kom bandets fjärde CD-skiva och från den väljer jag En afton vid Mjörn som utmanarlåt på Danslistan.

Veckans tredje utmanare är norska Contrazt med glada sångerskan Gro Anita Johansen och med en låt skriven av bandets "resursman" Leif Dybendal, Nashville, Tennessee. Kanske de gör en sogns..? Norska kollegerna i Sogns lyckades ju ta sig in på Danslistan med balladen En kvinne fra i går, vilket är ovanligt för våra nordiska utmanare. Sogns landade på en fin tredje plats genast första veckan.

Toppen av Danslistan är däremot oförändrad. Tommys ligger etta och Exodus tvåa. När ska de utmanas av sina övermän?

Häng med i röstningen på Danslistan!
I Radio Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.

Läs också

Musik