Hoppa till huvudinnehåll

Inga roamingavgifter kan bli dyrt för finländare

Smarttelefon
Smarttelefon Bild: Mikko Kuusisalo smarttelefon

Att slopa avgifterna för dataroaming inom EU kan betyda dyrare mobiltelefontjänster för finländare i Finland.

Det var EU-kommisionären Neelie Kroes, som på torsdagen föreslog att telebolagen borde sluta ta betalt för nätanvändningen av kunder som reser inom EU. Kroes ansvarar för konkurrens- och kommunikationsfrågor och anser att man på det här sättet skulle skapa en enhetlig marknad för telekombranschen i EU.

Pekka Väisänen, direktör vid DNA, säger att det här kan leda till högre pris på samtal, textmeddelanden och datatjänster i Finland.

- Vi har en konkurrenskraftig marknad för operatörstjänster i Finland. Prisnivån på mobiltjänster är bland de lägsta i Europa - i medeltal betalar vi 20 procent mindre jämfört med andra europeiska länder.

Enligt Väisänen skulle en harmonisering leda till att priset på den finländska marknaden stiger.

Kostnader för roaming kvarstår

Vid Centralförbundet för telekommunikation och informationsteknik, ställer man sig tveksamt till förslaget.

Vd Reijo Svento tror också att operatörerna kan vara tvungna att höja priserna för andra tjänster om roamingavgifterna slopas.

- Då en person reser utomlands är operatörerna tvungna att föra statistik över hur personen använder sin telefon - hur mycket en person ringer, sms:ar eller surfar. Det här kräver investeringar och operatören måste fortfarande se till att det här sköts, även om roamingavgiften försvinner.

Han säger att det främst är personer som reser mycket som kan dra nytta av att avgifterna slopas.

EU:s ministerråd ska nästa vecka behandla förslaget. Än finns inget konkret nedskrivet.

Läs också