Hoppa till huvudinnehåll

Närpesbor får hjälp att ta hänsyn till kulturarvet

Kyrkstallarna i Närpes.
Kyrkstallarna i Närpes. Kyrkstallarna i Närpes. Bild: YLE/Rolf Granqvist kyrkstallarna

Närpes är inte bara kyrkstallar och växthus. Där finns också bland annat Krista Siegfrids sommarstuga av modell Villa-Villekulla.

Den råkade landskapsplanerare Riitta Jaakkola på när hon arbetade med att göra ett kulturmiljöprogram för staden. Programmet ska ge Närpesborna idéer för hur de kan ta hänsyn till kulturarvet i stadsplanering och renovering.

Kulturmiljöprogrammet "Från kustby till ådal" är det första kulturmiljöprogrammet i Svenskösterbotten som omspänner en hel kommun. I boken presenteras kulturhistoriskt värdefull arkitektur och intressanta och värdefulla miljöer i Närpes.

Landskapsplanerare Riitta Jaakkola har gjort upp programmet i ett projekt som pågått från 2009.

- Närpes är inte bara kyrkstallar och växthus. Jag har sett så många fina ställen.

- Jag har känt till Närpes ytligt från 1970-talet då jag bodde i Kristinestad, men jag visste inte alls om alla de här fina sakerna som finns. Jag tror att de flesta Närpesbor inte heller känner till allt som finns, säger Jaakkola.

Kan användas i reklam för Närpes

Boken kan också med fördel användas i marknadsföringen av Närpes, säger Riitta Jaakkola. Men lite synd tycker hon att det är att den än så länge bara finns på svenska.

- Eftersom jag är finne skulle jag gärna visa det här för det finska Finland. Hoppas att vi i framtiden kan få en upplaga också på finska.

Publikationen innehåller mängder av bilder på hus, miljöer och detaljer. En av avsikterna är att boken ska höja intresset för kulturmiljön i Närpes och ge tips och idéer till hur man kan renovera sina hus och gamla bondgårdar med hänsyn till miljövärden.

- Jag förstår att det är praktiskt att ha nya saker, men när man förnyar kraftigt förlorar man samtidigt de kulturvärden som finns. Till exempel som det har skett med en del fiskestugor som finns i en känslig miljö i yttre skärgården, säger Jaakkola.

Vackra villamiljöer

Sommarstugor fascinerar också Riitta Jaakkola och boken presenterar en mångfald av vackra villamiljöer och fina sommartugor. Speciellt en villa vill Riitta Jaakkola bläddra fram till.

- Här är en jättefin. Den här villan hör till Kaskös kändis - Krista Siegfrids. Den här villan skulle gärna få renoveras med respekt, säger Riitta Jaakkola.

Också i Malax och Kurikka gör Riitta Jaakkola upp motsvarande program. Kulturmiljöprogram fungerar bland annat som rättesnöre i frågor som rör planläggning och markanvändning.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten