Hoppa till huvudinnehåll

Pargas vill sälja fastigheter för att täcka budgetunderskott

Hälsogården i Houtskär
Hälsogården i Houtskär Bild: YLE/ Nora Engström hälsogården

Med ett underskott på två miljoner i budgeten tar Pargas i med hårdhandskarna för att vända den negativa trend som konstaterats i kommunens ekonomi. Staden har en alltför stor fastighetsmassa och utrymmen som används för ineffektivt.

Som en del av det åtgärdsprogram som presenterades tidigare i veckan finns således ett förslag om att staden utökar sin lista av fastigheter som är till salu från 10 till 16. Det totala värdet på försäljningslistan uppgår till 3,15 miljoner euro.

Fastighetschef vid Pargas stad, Seppo Pihl, sticker inte under stol med att det är en besvärlig och komplicerad situation som kommunen har att göra med.

- Naturligtvis är det oroväckande att vi har ett så stort underskott i budgeten och det står ganska tydligt att det orsakas av för höga fastighetskostnader. Vi har undersökt våra fastigheter närmare och gemensamt för många av dem är ineffiktivitet och för höga driftskostnader.

- Det handlar om att vi måste rädda kommunens ekonomi och då måste vi agera omedelbart. En del av sparförslagen måste vara åtgärdade under nästa år, hävdar Pihl.

Pihl menar att en del av fastigheterna inte är ändamålsenliga för den verksamhet som bedrivs. Men det finns också en annan sida av fastighetsproblemet. När Pargas vill sälja Hälsogården i Houtskär handlar det inte om ineffektivitetet utan om för höga reparationskostnader. Bland försäljningsobjekten finns fastigheter som är i akut behov av reparation men som staden inte har råd att bekosta.

Listan på fastigheter som är till salu hoppas Seppo Pihl blir kortare inom en snar framtid.

- Det kan vara frågan om timmar eller dagar innan vi får in första buden på de här fastigheterna. Förhoppningsvis kan de utrymmen vi avstår ifrån ändå fyllas med någon slags liknande verksamhet också i framtiden.

Av Patrick Stenbacka