Hoppa till huvudinnehåll

Den lilla människan i Rysslands stora politiska skiftningar

My Perestroika
My Perestroika Bild: Red Square Productions my perestroika

Vi följer fem vanliga ryssar och forna klasskamrater genom en epok av omdanande politiska skiftningar varvade med sällsynta arkivklipp. Från Sovjetunionens kollaps genom Glasnost, Gorbatjov och Jeltsin till dagens realiteter i Putins Ryssland.

I centrum står familjen Meyerson: Borya, Luba och sonen Mark. Båda föräldrarna undervisar i historia vid Skola nr 57 i Moskva. Vi möter också Andrei som skördar frukterna av den nya ryska kapitalismen genom att öppna ännu en affär för exklusiva franska herrskjortor. Olga som var sötast i klassen är nu ensamstående mamma och jobbar för ett företag som hyr ut biljardbord. Ruslan som var en känd punkrockare spelar idag banjo i tunnelbanan. Idag är de i trettioårsåldern och ett tvärsnitt av det ryska samhället.

De fem representerar den så kallade Pepsi-generationen. Dokumentären har ingen berättarröst och varken historiker eller expertvittnen intervjuas. Istället står huvudpersonernas egna historier i fokus.

Dok: My Perestroika
Yle Fem torsdag 6.6.2013 kl. 22.00 (Repris från 2011)
30 dagar på Arenan efter sändning

Produktion: Robin Hessman/Red Square Productions, 2010