Hoppa till huvudinnehåll

Korkman: Soini sprider misstro

Ekonomiprofessor Sixten Korkman vid Aalto-universitetet tror att Sannfinländarnas ordförande Timo Soini har som avsikt att sprida misstro genom sina uttalanden om Greklandssäkerheterna.

- Jag tror att Soini har bedömt att atmosfären nu är sådan, att man kan sprida misstro mot politikerna och regeringen bland folket, säger Korkman.

Korkman, som själv har arbetat som tjänsteman vid finansministeriet, försvarade också sina tidigare kolleger som Soini skarpt kritiserat. Soinis annons gav enligt Korkman uppfattningen att tjänstemännen vid finansministeriet antingen är dumma eller brottslingar.

Finland är enligt Korkman i ett gott förhandlingsläge tack vare säkerheterna, ifall en situation där Grekland inte kan återbetala sina skulder skulle uppstå, eller om skuldarrangemangen diskuteras.

"Att trixa med begreppen"

Professor i finansiering Vesa Puttonen vid Aalto-universitetet kallade tidigare på måndagen den aktuella diskussionen om Greklandssäkerheterna för inrikespolitik, där man trixar med begreppen.

Puttonen anser att det nog är befogat att kalla avtalet mellan Finland och Grekland för säkerhet. Enligt Puttonen är det sannolikt att säkerheterna har haft ett pris, men vilket det priset har varit är omöjligt att estimera.

Enligt Puttonen är säkerhetsarrangemangen unika och frågan kring dem är inte svartvit, utan kan ses just som var och en vill.

Läs också:
Finansministeriet svarar på Soinis annons
Soini köpte HS förstasida - kritiserar Greklandsavtal
Wallin kallar Soinis annons för "dyrt skrävel"

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes