Hoppa till huvudinnehåll

Orosmoln över Sydösterbotten

Växthus i Finby, Närpes.
Arkivbild Växthus i Finby, Närpes. Bild: YLE/Rolf Granqvist växthusodling

Håkan Westermark, VD på Företagshuset Dynamo, är oroad för framtiden när Sydösterbotten från och med den här veckan, är utan resursperson för näringslivet och den regionala utvecklingen. Det sista i en räcka statligt finansierade utvecklingsprojekt tog slut i fredags. Westermark tycker det är viktigt med en gemensam representant för Närpes, Kaskö och Kristinestad.

Anna-Kajsa Blomqvist och Håkan Westermark i Måndagsklubben
Håkan Westermark är oroad för Sydösterbottens framtid. Anna-Kajsa Blomqvist och Håkan Westermark i Måndagsklubben Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik westermark

- Om man inte syns och inte hörs så blir man heller inte noterad. Har vi råd att vara osynliga, att Sydösterbotten är osynligt i landskapet Österbotten, frågar sig Håkan Westermark.

Sedan 2005 har en koordinator varit anställd via de delvis statligt finansierade projekten Proceedo, AMO och KOKO, och sedan Dynamic Coast Business Boost. Dynamic Coast Business Boost byggdes upp av strukturomvandlingspengar då Metsä Botnia stängde i Kaskö. Städerna Närpes och Kristinestad deltagit med 30-35 000 euro vardera och Kaskö stad med betydligt mindre andelar.
- Skulle man vara beredd att fortsättningsvis satsa de här pengarna på en gemensam personresurs har man möjlighet att ha den här personen i arbete för att bevaka våra intressen och upprätthålla även andra uppgifter som vi har förbundit oss att sköta. Egentligen betyder det inte någon tilläggskostnad för kommunerna jämfört med tidigare år, då man har satsat på det gemensamma sydösterbottniska samarbetet, säger Westermark.

Sydösterbotten utan gemensam representant

Då myndigheter inom landskapet kallat folk från regionerna, har resurspersonen skickats att delta i programarbeten, analyser, prognostiseringar och för att framföra sydösterbottniska intressen. Håkan Westermark tycker sig ha noterat att flera sydösterbottniska stolar är tomma när myndigheter i landskapet kallar folk från regionerna för programarbeten och dylikt. Han tolkar det så att det i kommunerna inte är givet vem som ska skickas ut, och att det därför vore betydelsefullt att ha en person som kan framföra Sydösterbottniska intressen. Han hoppas att städerna i Sydösterbotten kunde enas om att anställa en resursperson redan i höst.
- Men jag tror att det blir svårt. Jag är bekymrad för företagshuset Dynamos del och för hela Sydösterbottens del att vi blir i bakvatten, i offside, när vi ska hävda oss i konkurrens med andra regioner inom landskapet och i angränsande landskap till vårt Sydösterbotten, säger Håkan Westermark.

Samarbetsdelegationen för de tre städerna hade möte förra måndagen och då beslöt man ge näringslivsbolagen i Närpes och Kristinestad samt Kaskö stad i uppdrag att utarbeta ett gemensamt förslag till hur uppgifterna ska skötas i framtiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten