Hoppa till huvudinnehåll

Stormigt inom Johannes församling

Bild: Röddäldsgatan dörr,dörrar,gotik,helsingfors,ingång,johannes församling,johanneskyrkan,mell,mellannyland,nygotik

Flera anonyma källor har bekräftat för Yle Huvudstadsregionen att det råder starka meningsskiljaktigheter mellan de anställda inom Johannes församling. Tre till fem kvinnliga anställda väntas sluta inom en nära framtid. Delvis beror manfallet på naturliga orsaker, så som pensionering och vikariat som upphör menar kyrkoherden Stefan Djupsjöbacka, men han bekräftar att det också delvis ligger andra orsaker bakom.

- Vi arbetar kontinuerligt med de attitydproblem som finns inom församligen och den ansvariga enheten för arbetarskydd i samfälligheten är inkopplad, berättar Djupsjöbacka.

Problemen som listats av samtliga källor är att det finns schismer inom församlingen och att det råder ett mycket inflammerat klimat på arbetsplatsen. Vissa menar att den negativa attityden främst riktats mot kvinnliga medarbetare.

- Kvinnor behandlas som andra klassens medborgare inom Johannes församling, man lyssnar inte på dem och avfärdar genast deras åsikter med att "så kan man inte säga", berättar en källa.

Maria Björberg-Enckell är medlem i församlingsrådet och hon medger att det finns stora utmaningar inom församlingen. I medlet av juni ska det tas upp på ett möte inom församlingsrådet.

Björnberg-Enckell säger att hon inte upplever att det är en tvist mellan könen, utan att det handlar om att de anställda delat upp sig i två olika läger där båda upplever sig som offer. Hon säger att det skulle vara viktigt att föra en öppen diskussion om det här.

 • Dörren in till Ålands tingsrätt. På glasdörren står med stora svarta bokstäver tryckt: Tingsrätt, förvaltningsdomstol, salar, info, stämningsman.

  Sju månaders fängelse för whiskystöld på färjor

  Före detta butikschefen på Viking Line stal whisky i åratal.

  På fredagen föll domen i fallet gällande en före detta butikschef på Viking Line som stått åtalad för grov stöld och grovt bedrägeri. Han hade stulit whiskyflaskor från taxfreebutiker på två olika färjor.

 • Man som skrattar.

  Västnyländsk poddfredag: Byggmästare Svenskbergs väg till fotograf

  Poddaren Larson Österberg träffar fotograf Kjell Svenskberg.

  Västnylands mest nyfikna man, Larson Österberg, träffar fotografen Kjell Svenskberg i veckans avsnitt av Slowcity Podcast. Svenskberg talar om sin långa väg till fotograf. Dessutom ger han tips på hur du talar till någon som är nervös för att bli fotograferad.

 • Aktiakontoret i Sjundeå.

  Nytt bud för sparbankshuset i Sjundeå - kommunen kunde betala en euro

  Orsaken är den stora skuldandelen som följer med köpet.

  Sjundeå kommun försöker på alla sätt och vis hitta ersättande lokaler för de fastigheter i kommunen som har drabbats av problem med inomhusluften. En av lösningarna är sparbankshuset i centrum, men det är en dyr lösning på grund av stora skulder som följer med ett köp.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen