Hoppa till huvudinnehåll

Turistchefen positiv till naturiststrand i Hangö


Hangös turistchef Marika Pulliainen ställer sig positivt till att staden skulle få en egen naturiststrand. Tillsvidare finns det inget officiellt förslag eller beslut i saken.

Marika Pulliainen som är turistchef i Hangö säger att många turister hör sig för om det i Hangö finns någon nudist- eller naturiststrand.

- Tyvärr så har vi ju ingen sådan här, men jag anser att man nog allvarligt kunde tänka på att grunda en sådan, säger Pulliainen.

Hon säger att det är speciellt utländska turister som frågar om det finns en naturiststrand i Hangö.

- De brukar nog vanligtvis förstå att vi inte har en sådan.

Turistchefen tycker att man nog i Hangö kan reservera en strand för naturisternas behov.

- Vi har 130 kilometer strandlinje här, så månne det inte finns en strand för naturister också.

Gåsörsbuktens strand är lämplig

Marika Pulliainen har ett förslag var en naturiststrand kunde placeras i Hangö.

- Stranden i Gåsörsbukten skulle vara lämpligt avsides, men ändå nära stadens centrum. Där finns inte heller någon bebyggelse i närheten,

Gåsörsbukten finns på nordvästra sidan av staden. Nu är stranden inte en officiell simstrand och är därför inte underhållen. Marika Pulliainen säger att den måste städas upp i så fall att man beslutar att grunda en naturiststrand där.

- Jag vill poängtera att det alltså inte finns något beslut att grunda en naturiststrand i Hangö, men turistbyrån är absolut för en sådan, säger turistchefen i Hangö.

Aldrig planerats i Ekenäs

Raseborgs ledande turistsekreterare Viveca Blomberg säger att hon inte kan minnas att någon skulle ha föreslagit att Ekenäs skulle få en nudist- eller naturiststrand. Hon har varit turistsekreterare i många år, redan före Ekenäs blev en del av Raseborg.

Men, hon ställer sig positivt till tanken.

- Varför inte? Dessutom har vi ju många simstränder här, så nog kunde ju någon av dem användas för det ändamålet, säger Blomberg.

Hon kan inte i det här skedet säga vilken strand som skulle lämpa sig för naturistbruk.

- Nej, det kan jag inte säga. Jag anser nog ändå att Stallörsparkens strand mitt i staden kanske inte är en lämplig naturiststrand, men som sagt så har vi ju många fina stränder

Naturister välkomnar nya stränder

Mari som inte vill uppge sitt efternamn är ordförande för Luonnonmukaiset ry förening för naturister. Hon säger att alla nya naturiststränder tas emot med öppna armar av naturisterna.

- Det finns endast två officiella naturiststränder i Finland, i Yyteri i Björneborg och på Rönnskär i Helsingfors. En stor del av naturisterna är från Södra-Finland så jag är alldeles säker på att en naturiststrand i Hangö nog skulle användas flitigt, säger Mari.

Föreningen Mari är ordförande för har drygt 350 medlemmar. Den andra föreningen i landet heter Suomen Naturistiklubi. Den är något mindre och har omkring 150 medlemmar. Enligt Mari finns det i Finland dock många fler naturister än de 500 som är föreningsmedlemmar.

- Medlemsantalet är på uppåtgående hela tiden, säger hon.

På frågan vad som är det bästa med att vara naturister, svarar hon utan att tveka:

- Det är jämlikheten. Då man klär av sig kläderna faller också titlarna bort och alla är jämbördiga med varandra, säger Mari.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland