Hoppa till huvudinnehåll

"Konsten är en mänsklig rättighet"

Gatukonst
Gatukonst Bild: Yle/Susanna Sjöstedt eija ruoho

Gågatan i Åbo vimlade idag, tisdag, av gatukonstnärer - det var musiker, dansare, konstnärer och konsthantverkare, vars gemensamma nämnare är någon form av utvecklingsstörning.
- Och det är just de utvecklingsstörda vi behöver, menar konstnären Eija Ruoho från Into ry, en av eldsjälarna bakom evenemanget.

- De utvecklingsstörda har en helt egen livsfilosofi, de är raka, säger Ruoho.

- Utvecklingsstörda konstnärer kan också uttrycka sig mer direkt - eftersom de inte känner till hela långa konsthistorien blir den heller varken en börda eller en belastning. Skapandet blir direktare och friare, rösten är garanterat egen.

"Åbo behöver ett tvåspråkigt konstcenter"

Ruoho och hennes gelikar vill skapa ett tvåspråkigt konstcenter för utvecklingsstörda i Åbo. Det vore landets första tvåspråkiga konstcenter i sitt slag, och skulle sitta fint i det tvåspråkiga Åbo. Också de nära kulturella kontakterna till Sverige kunde utnyttjas.

Att finska Työväenopisto nu tvärtom planerar att skära ner på sitt kursutbud är trist, tycker också Sabina Heiskanen, handledare på konsthantverkscentret Flätan i Åbo, som fungerar i anslutning till Kårkulla. Det är mycket viktigt att få göra något praktiskt, som stöder det estetiska ögat, menar Heiskanen.

Ann-Christine Ullner, som syr dynor enligt mönster som hon skickligt ritar upp med fri hand, håller med. Ann-Christine tycker att verksamheten vid Flätan är "Toppen", hon älskar det eftersom det är så roligt. För utvecklingsstörda är det väldigt viktigt med konst, alla borde få utöva det på samma villkor, med samma rättigheter. Konsten är en mänsklig rättighet, poängterar Ann-Christine Ullner.

 • Full höjd på hotellbygge i Vasa

  Bygget håller tidtabellen.

  Hotellbygget mellan Rostensgatan och Järnvägsgatan i Vasa har nått full höjd nu då alla åtta våningar har lyfts på plats. Tidtabellen för det omfattande bygget ser ut att hålla.

 • Polisen efterlyser ögonvittnen i fallet med de nedsågade almarna

  Sjutton almar vandaliserades vid Borgå å natten till måndag.

  Under natten mellan söndag och måndag sågades 17 almar ned vid åstranden i Borgå. Almarna hade kapats på cirka två meters höjd med handsåg och efter det böjdes topparna ned. Nu efterlyser polisen ögonvittnen.

 • Klart: Söderberg och Pajulahti kvalade in till VM

  Deras resultat räcker till för deltagande i London.

  Ända in i det sista har finländska friidrottsvänner nervöst fått vänta. Men nu är det klart att både David Söderberg och Arttu Pajulahti får delta i VM.

 • Karpar räddar åländsk sjö

  Över 300 gräskarpar ska rensa Tjudö träsk på sjögräs.

  Över 300 gräskarpar ska beta bort sjögräs från botten på Tjudö träsk på Åland. Det är samfälligheterna och boende kring sjön som satsat 50 euro per fisk för att förbättra vattenkvaliteten.

Läs också

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

Nyligen publicerat - Åboland

 • Svenska räddningshelikoptern viktig också i Finland

  Nu föreslås utökat räddningssamarbete över Kvarken.

  Räddningshelikoptern från Umeå i Sverige var först på plats i samband med båtolyckan vid Ritgrund i Kvarken i måndags. Åtta personer var i fara efter att en större motorbåt hastigt sjönk efter en grundstötning. Olyckan aktualiserar igen diskussionen om en räddningshelikopter borde placeras i Österbotten.

 • Bytesbörsen 25 juli

  Veckans bytesbörs är späckad med fynd.

  Dieselmotorer, tomatplantor, duschväggar och elapparater. Veckans bytesbörs är späckad med fynd.

 • Unik utgrävning ner i Finlands första stad

  Arkeologerna lovar att alla deltagare i Åbo hittar något.

  Vid tiden för Åbo brand, år 1827, fanns två stenhus på platsen där man nu gräver. Branden var så total att folk tappade tallrikar och andra föremål, så arkeologerna kan lova att alla som deltar i kursen hittar något.

 • Prillan plingar på: Brännskär

  Kan prillan avliva en fisk?

  Pernilla "Prillan" Karlsson har varit på sommarturné runt om i Svenskfinland! I det andra avsnittet besöker hon Brännskär

 • Sopsamlande bommar sätts i Aura å

  Ger uppfattning om problemets omfattning.

  Sopor som hamnar i haven är ett växande problem och Östersjön är inget undantag. Denna vecka placeras två sopsamlingsanordningar i Aura å. De ska ge en uppfattning om problemets omfattning.

 • Extraordinär räddningsoperation i Salo

  Tjuren Aonghas räddad efter en lång räddningsinsats.

  I Salo har en tämligen ovanlig räddningsoperation precis avslutats. Efter en lång räddningsinsats har man till slut lyckats få upp tjuren Aonghas som hade fastnat i ett dike.

 • M/S Roope samlade in nästan 35 ton skrot

  Servicefartyget åkte runt i skärgården 3-6 juli.

  Under insamlingen som Sydvästra Finlands Avfallsservice och Håll Skärgården Ren tillsammans arrangerade i början av juli transporterades närmare 35 ton skrot och avfall bort från skärgården.

 • Färre arbetslösa i Egentliga Finland

  Antalet långtidsarbetslösa har också minskat på flera håll.

  Antalet arbetslösa i Egentliga Finland minskar. Antalet långtidsarbetslösa har också minskat i flera kommuner i regionen.