Hoppa till huvudinnehåll

Staden Schärding städar upp efter översvämningarna

Bild: Yle/Johnny Sjöblom schärding

Den senaste tidens översvämningar har också drabbat Österrike hårt men i vissa städer börjar ändå det värsta nu vara över. Invånarna återvänder för att se vad vattenmassorna har ställt till med.

Frivilliga brandkåren är på plats för att putsa gatorna som leder in till centrum av den lilla österrikiska staden Schärding, vid floden Inn. På ena sidan av gatan finns en översvämmad gravgård.

Lite längre fram bär folk våta och förstörda möbler från husen ut på gården. Pumparna går på högtryck för att tömma folks källare. Synen som möter en är ändå inget i jämförelse med den inne i själva stadskärnan.

Slam, slam och mer slam

I centrum är det mesta täckt med grått slam. På torget har man kastat ut förstörda möbler på gatan. Soldater från österrikiska Bundesheer hjälper till att städa upp slammet. Och det brådskar. Hinner slammet torka blir det hårt som betong och så gott som omöjligt att få bort.

Förstörda möbler på torget. Bild: Yle/Johnny Sjöblom schärding

– Här var vattnet ungefär en meter upp på husväggen, säger Franz Wiesner.

På fönsterglasen i föreningslokalen kan man ännu se randen som visar hur högt vattnet steg. Men det största problemet är som sagt inte egentligen vattnet i sig utan de otroliga mängder slam som vattnet har fört med sig.

– Slammet är otroligt svårt att få bort. Man måste skölja bort det med vatten innan det torkar. Annars blir det helt omöjligt att få bort, säger Wiesner.

Själva föreningslokalen har ändå klarat sig utan alltför stora skador.

– Vi hade turen med oss. Skadorna är främst koncentrerade till källaren och där hade vi inget värdefullt, konstaterar Wiesner.

Värre än någonsin tidigare

Jag tar mig fram i det nästan 30 centimeter djupa slamlagret som ligger på delar av gatan. Här längre fram längs gatan är skadorna betydligt större.

– Vattnet nådde upp över nummerskylten, säger en dam som bor i ett av husen.

Och något om vattenståndet säger väl det att jag som är 190 lång tvingas titta upp för att se nummerskylten.

– Vi som bor här mot floden är visserligen vana med att ha vatten i husen, men något liknande har vi aldrig upplevt, säger damen.

Hon räknar upp årtalen då vattnet senast trängde in i husen.

– Vi räknar med att vattnet når garagevåningen i gatuplanet ungefär en gång vart tionde år. Att vattnen någon gång kunde nå upp till bostaden en våning upp hade vi inte räknat med.

Liksom alla andra som jobbar här har damen alla kläder nersölade med grått slam.

– Vattnet började sjunka under natten och jag kom hit klockan sju i morse. Då kom också militären och brandkåren. De gör ett mycket bra jobb. Utan dem skulle röjningsarbetet inte alls vara möjligt. Inom två veckor är allt nog uppstädat. Också i huset.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes