Hoppa till huvudinnehåll

Stefan Winiger: Senaste nytt från What-the-f...istan

Den bulgariska konstnären Yanko Tsvetkov har skapat Fördomarnas Atlas över världen. Hur olika länder och delar av världen ser ut, beroende på iakttagare.

På kartan över Europa ur Vatikanens perspektiv står det ”Sexberoende” på Sverige och ”Hit kom Jesus aldrig” på Finland. På kartan över Nordamerika ur USA-s perspektiv heter Mexiko ”Hushållsanställda”, när det gäller europakartan enligt Berlusconi heter Ryssland ”Män som är kortare än jag”.

Finland heter oftast något i stil med Mobil, Nokia eller Linux. Nån gång myggor. Och i den stilen håller det på.

Ibland heter ett land bara WTF, som i det man på engelska kallar för What-the-fuckistan. En anspelning på att många länder österut slutar på något med –stan.
Det är ett allmänt nedsättande uttryck om ställen som anses mindre viktiga och sämre än ens egen hembygd, i regel bara för att man inte vet något om det och för att man själv inte kan placera det på kartan.Det är en gammal sanning att människan bara tycker om det hon redan känner till. Så fjärran länder som är svårplacerade på kartan ligger illa till.

Testa dig själv: Gränsar Kazakhstan till Uzbekistan? (Svar Ja) Är Waziristan ett eget land? (Svar Nej). Har du spontant någon känsla huruvida det är bra platser där det bor trevligt folk? Förmodligen inte. För de flesta är det helt annorlunda med de finländska semestermålen i Thailand och i Spanien. Där har ju alla varit och det var trevligt på alla sätt och vis – och vips orkar vi till och med läsa en artikel om en buss som for av vägen. Tänk om det var samma buss eller på samma ställe som vi var på på semestern?

Svåra frågor. Sånt här brukar jag fundera på när det gäller vilka utrikesnyheter vi ska ha på Svenska Yle.

Även utrikesbevakningen har sina stereotyper, vilka länder som är viktiga, vilka ämnen det ska berättas om och vad man visar. Ju längre bort desto mera svartvitt. Afrika är krig och svält. USA är aggressiv utrikespolitik och Hollywood. Asien går det bättre för än förr men fortfarande är många fattiga. I muslimska länder har kvinnor inga rättigheter.
När har du senast läst om framgångsrika företag i Afrika? Ekologiska jordbrukskooperativ i USA? Medelklassproblem i Asien? Kvinnor med makt i muslimska länder?
Det har alldeles nyligen kommit siffror på att finländarna för första gången har internet som viktigaste nyhetsmedium. Tidigare har det varit teve. Skillnaden mellan nyheter på internet och nyheter i de traditionella medierna är att man precis ser vilka artiklar publiken läser och vilka publiken väljer bort.

Och uppenbarligen är utrikesnyheter inte lika viktiga som inrikesnyheter. Det är bara de allra största utrikes nyhetshändelserna på Svenska.yle.fi som kan tävla med inrikesmaterialet och det lokala från Svenskfinlands regioner. Det här kan tyckas vara paradoxalt. Folk reser som aldrig förr och studerar och flyttar kors och tvärs i världen. Så nog finns där ett intresse för världen utanför Svenskfinland.

Jag väljer att tro att det snarare handlar om vad som berättas om världen och hur det berättas. Och att en del utrikesbevakning måste prioriteras om.

Här kan du läsa om och hitta vidare till Yanko Tsvetkovs kartor: http://www.guardian.co.uk/artanddesign/2012/feb/17/stereotype-maps-tsvetkov

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt