Hoppa till huvudinnehåll

Början på slutet för Erdogan?

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan har blivit något av en enväldig härskare, säger forskaren Hanna Ojanen vid Utrikespolitiska Institutet. Erdogan har samlat på sig allt mer makt och lyssnar inte på någon längre.

Enligt Ojanen har situationen förvärrats under de senaste åren. När Erdogan kom till makten för 10 år sedan sågs det som en seger för demokratin. Han tvingade generalerna som länge hade styrt Turkiet att hålla sig utanför politiken.

– Han är enligt många en mycket karismatisk person. Han kommer från svåra förhållanden och han har kämpat hårt mot den dåvarande eliten, t.o.m. suttit i fängelse.

Enligt forskare Hanna Ojanen har tayyip Erdogan blivit allt mer enväldig.
Enligt forskaren Hanna Ojanen har premiärminister Tayyip Erdogan blivit allt mer auktoritär. Enligt forskare Hanna Ojanen har tayyip Erdogan blivit allt mer enväldig. Bild: YLE/ laaksonen hanna ojanen

Erdogans Frihets- och rättviseparti AKP är omåttligt populärt. I valet 2011 fick partiet över 50 procent av rösterna. Erdogan har lyckats öka välståndet i landet och ekonomin har blomstrat.

Men mot sig har han också ungefär hälften av befolkningen. Människorna är oroade och upprörda över den senaste tidens ingripanden i folks livsstil och sedlighet. Inget rött läppstift för flygvärdinnor, helst över tre barn per kvinna, inga kyssar i metron och inskränkningar i alkoholförsäljningen.

Erdogan ses som allt mer auktoritär, konservativ och religiös. Många undrar om det endast handlar om maktfullkomlighet eller om landet håller på att islamiseras.

– Det kan tolkas på väldigt många sätt. Har man från början varit misstänksam så blir man förstås orolig och tänker att snart kan man inte gå ut i vanliga kläder, säger Ojanen.

EU-ambitioner

Utvecklingen går i alla fall i fel riktning. Turkiet har ambitioner att bli medlem i EU och landet borde sätta sin energi på att respektera grundläggande fri- och rättigheter.

Polis- och åklagarsystemet borde reformeras och yttrandefriheten stärkas. Youtube är censurerat och antalet fängslade journalister är störst i hela världen.

– Människorättssituationen är oerhört allvarlig och det är förstås premiärministern som bär det yttersta ansvaret, säger verksamhetsledaren för Amnesty i Finland, Frank Johansson.

Amnesty hoppas att EU skall göra klart för Turkiet att de inte accepterar den här typen av utveckling.

– EU är ett maktblock och borde ha en möjlighet att påverka, säger Johansson.

Turkiet inledde officiellt anslutningsförhandlingar med EU 2005. Men sanningen är att dagens krisdrabbade EU knappast utgör samma lockelse som för tio år sedan.

EU tiger

USA har kommit med ett fördömande men EU har än så länge hållit tyst.

Europaforskaren Juhana Aunesluoma vid Helsingfors Universitet tror högst på ett mycket diplomatiskt och vagt uttalande från EU:s håll.

Juhana Aunesluoma
Europaforskaren Juhana Aunesluoma vid Helsingfors Universitet säger att det är svårt för EU att kritisera Turkiet. Juhana Aunesluoma Bild: YLE/ Laaksonen europaforskare

– Turkiets geopolitiska läge är avgörande. Turkiet är väldigt viktigt för tillfället då det gäller hanteringen av krisen i Syrien. Man vill inte äventyra förhållandet till den turkiska regeringen.

Erdogan valde att resa bort

Erdogan själv är för tillfället på en rundresa i Nordafrika. Han lämnade landet mitt under krisen och väntas återvända i morgon till Turkiet. Mycket står nu på spel för honom.

– Frågan är om det här är början till slutet eller om Erdogan lyckas få slut på missnöjet, säger Ojanen.

Erdogan skulle behöva två år till av popularitet för att kunna fullfölja sina planer. Han har jobbat för att stärka presidentämbetet så att han själv skall kunna ta över som en stark president när hans tid som premiärminister löper ut.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes