Hoppa till huvudinnehåll

Franska bevis för saringas i Syrien

Bild: EPA/VELI GURGAH/ANADOLU AGENCY ras al-ain

Frankrike säger sig ha konkreta bevis för att den syriska regimen har använt sig av nervgasen sarin. Enligt utrikesminister Laurent Fabius är gränsen nu nådd och han utesluter inte en militär aktion.

- Proven är analyserade och resultatet klart, det är sarin. Antingen gör vi ingenting eller så slår vi till mot de platser där gasen förvaras, sa Laurent Fabius i tv-kanalen France 2 i går kväll.

Det är två journalister från tidningen Le Monde som har smugglat ut blod- och urinprov från Syrien. Proven ska ha tagits efter gasattacker riktade mot en Damaskusförort och staden Saraqeb i norr.

Enligt Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius ligger den syriska regimen bakom åtminstone en attack.

Det har strömmat in flera rapporter om att kemiska vapen har använts i Syrien. Senast i går sade FN att det finns skäl att tro att både regeringstrupperna och rebellerna har använt sig av kemiska vapen.

Också Storbritannien säger sig ha bevis för att saringas har använts i Syrien.

Militär aktion möjlig

Många västländer, med USA i spetsen, har länge antytt att en militär aktion är svaret om kemiska vapen används i det syriska inbördeskriget. En sådan utveckling verkar ändå osannolik med tanke på det kommande medlingsförsöket i Genève.

USA har redan sagt att landet vill ha mera bevis för att kemiska vapen har använts i Syrien, innan några avgörande beslut tas.

Läs också