Hoppa till huvudinnehåll

"Helt okej att Alko minskar vinpaketet"

Mats Nylund
Mats Nylund Bild: Yle mats

Visst klarar vi oss med 24 gratisflaskor per år. Ungefär så kommenterar SFP:s riksdagsledamot Mats Nylund Alkos beslut igår. Alkoholmonopolets styrelse skär ner i de gratisprover som skickas till Nylund och de andra medlemmarna i förvaltningsrådet.

Det var i våras som det stormade kring de vin- och ölpaket som Alko regelbundet sänder till förvaltningsrådet. Alko har varje år skickat tre paket med nya produkter till dem som sitter i förvaltningsrådet. Totalt har det rört sig om nya produkter för mer än 500 euro årligen.

Nu begränsas gratisproverna till två paket årligen, båda till ett värde av högst 100 euro.

Alko har motiverat traditionen att sända ut vin- och ölpaket med att de som sitter i förvaltningsrådet bör känna till Alkos sortiment.

Förvaltningsrådets SFP-medlem Mats Nylund har varit nöjd med systemet, men tycker också att det är helt okej att det ändras.

- Det är bra att man reagerar på den offentliga debatten och ändrar det här, eftersom det har väckt anstöt.

Gåva eller produktprov?

Enligt riksdagens regler bör en ledamot inte ta emot gåvor som är värda mer än 100 euro. Alkos produktförsändelser har hittills överskridit den här gränsen. Enligt Nylund är det ändå inget problem.

- Det rör sig inte om gåvor till riksdagsledamöter, utan om produktprover till förvaltningsrådets medlemmar.

Nylund säger att riksdagens regler om lämpliga gåvor alltså inte gäller i det här fallet, trots att han är riksdagsman.

- Ingen har nu tolkat det här på det sättet, åtminstone inte juridiskt.

Vad har Mats Nylund gjort med alla vin- och ölflaskor han fått på posten? Och hur ser han på gamla seder av det här slaget? Lyssna på Radiohuset strax efter Yle Nyheter 16!