Hoppa till huvudinnehåll

Hurja Piruetti flyttar till posthuset i Karis

Katja Köngäs. Bild: yle/börje broberg dans hurja piruetti

Västra Nylands dansinstitut Hurja Piruetti håller på att avsluta sitt adertonde verksamhetsår. Rektor Katja Köngäs berättar att institutet började med 30 elever men i år var de 650.


Fastän många elever inte är det viktigaste, så gör utvecklingen rektorn ändå glad. Det viktiga nu är att utveckla dansformen och hela danskulturen, säger Köngäs.

Katja Köngäs tror att ungdomar som ser på olika dansprogram i tv lockas att själv försöka på dans. Det är en av orsakerna till att Hurja Piruetti får så många elever.
Också pojkar har kommit med, vilket känns mycket bra, säger Köngäs.. För pojkar finns t.ex. Tarzangruppen för 4-9-åringar och en grupp för 10-12-åringar. Pojkarna får öva hiphop, locking och popping och annat som intresserar pojkar.

Flyttar i Karis, söker i Ekenäs

Nästa läsår bjuder Hurja Piruetti ut sextio kurser, en ökning med sex från i år. Och flere kurser betyder krav på lämpligare lokaler både i Ekenäs och i Karis.
I Karis flyttar Piruetti in i det förra posthuset, där det finns två salar i stället för bara en vid Ekenäsvägen. Det behövs för att kursarbetet skall vara smidigt, säger Köngäs.

Önskemålet också i Ekenäs är en egen sal på 90-120 kvadratmeter, säger Katja Köngäs. Det skall också vara en sådan sal där dansarna kan ha sina madrasser på golvet och inte vara tvungna att ta bort dem efter lektionen. Speglar på väggarna hör också till det nödvändiga.

När Hurja Pruetti startade för 18 år sedan trodde inte Katja Köngäs att hennes idé skulle bli en sådan framgångssaga' som den är i dag. Hon ville bara fortsätta att arbeta med de barn och ungdomar, som hon tycker är så lätta att arbeta med. Nästa år kommer finns många nya grupper för både barn och vuxna, berättar rektor Katja Köngäs.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland