Hoppa till huvudinnehåll

Koivula erbjuder ny start i livet

En samling hus med ett grönområde i mitten.
Skyddshärbärget Koivula firar 5 års jubileum. En samling hus med ett grönområde i mitten. Bild: YLE/ Lone Widestam tillnyktringsvård,skyddshärbärget koivula

Skyddshärbärget Koivula erbjuder bostad och hjälp åt bostadslösa män och kvinnor i Borgå. Ett boende i Koivula är en slags träningslägenhet där hjälpen är nära till hands. Koivula är öppet dygnet runt och erbjuder också övernattningsplatser för onyktra.

Tidigare fanns det baracker vid Borgå å dit missbrukare sökte sig. För fem år sedan byggdes ett nytt och modernt Koivula, nära Borgå sjukhus. Under de fem åren har tjugo personer lyckats flytta till egen bostad och lyckats hålla sig borta från Koivula. På Koivula bor 48 kvinnor och män i åldern 21-73 år. Medelåldern är 50 år. Alla platser är fulla och flera väntar i kö.

Hans Jungner är instruktör för Koivula boende och säger att hit kan man komma med plastkassen i hand.

- Det här är en plats att komma till med låg tröskel. Ingen blir uttittad och för de flesta är Koivula den enda möjligheten att komma tillbaka till samhället.

Då man kommer till Koivula får man två stolar, ett bord, säng, madrass, sängkläder och ett kök där man kan lag mat, om man så vill. Jungner berättar att de boende i genomsnitt stannar ett år, men det finns också de som stannar upp till 5 år.

Det är en grundrättighet att alla skall ha möjlighet till en bostad säger Maria Andersson, chef för social- och familjeservice. Det märks också i gatubilden att Koivula finns till.

- Koivula har visat sin behövlighet och det har verkligen hjälpt och hjälper fortfarande många människor. Det syns i andra service att den här verksamheten finns till.


Läs också