Hoppa till huvudinnehåll

Toppmilitärer grillades om sexövergrepp

"Det handlar inte om sex, det handlar om att dominera med övergrepp och våld" Bild: Yle amerikaner

Sexövergreppen inom den amerikanska armén har ökat ytterligare, men försöken att få ett slut på det sexuella våldet stöter på motstånd. Landets toppmilitärer vill inte gå med på vissa av de förändringar som politiker föreslår för att få slut på övergreppen.

- De män och kvinnor som litar på att ni faktiskt kan skipa rättvisa i de här fallen, har förlorat sin tilltro till er, sa den demokratiska senatorn Kirsten Gillibrand inför en lång rad av toppofficerare i senaten under tisdagen.

Gillibrand har själv lagt fram ett lagförslag som ska ge offren en bättre rättställning. Förslaget går ut på att det ska vara särskilda militäråklagare och inte kompanichefer som besluter om sexövergreppen går vidare till domstol.

Det fördömdes enhälligt av landets militärchefer:

- Vårt mål borde vara att göra befälet mera ansvarsskyldigt, inte försämra deras förmåga att ta itu med krisen, sa general Martin Dempsey, som tillsammans med sina kolleger varnade för att undergräva officerares auktoritet.

De senaste rapporterna visar att de sexuella övergreppen och våldtäkterna inom USA:s militär har ökat med hela 35 procent på ett år. Omkring 26 000 män och kvinnor utsattes för sexuellt våld förra året, men bara en liten del av fallen går vidare till domstol, bland annat för att de överordnade inte agerar och för att offren hotas med repressalier.

- Det handlar inte om sex, det handlar om att dominera med övergrepp och våld, sa den demokratiska senatorn Claire McCaskill.

Flera uppmärksammade fall har under den senaste tiden väckt debatt här i USA och det finns för tillfället sju olika lagförslag som försöker få ett slut på det sexuella våldet inom krigsmakten.

Läs också