Hoppa till huvudinnehåll

Två språk – bättre fokus

Tvåspråkiga har lättare än enspråkiga att rikta sin uppmärksamhet mot det viktiga och stänga ut det irrelevanta, visar ny forskning vid Åbo Akademi. – Det var ett självklart val att tala två språk, säger en familj där dottern lär sig svenska och spanska.

Anna Soveri disputerar i psykologi vid Åbo Akademi på torsdag. Hennes forskning har handlat om tvåspråkighet och ett av resultaten är att tvåspråkiga är bättre än enspråkiga på att bland annat rikta fokus på en sak, samt också att flytta fokus mellan olika uppgifter.

– Det finns en massa situationer i vardagen där du behöver rikta din uppmärksamhet mot nåt och stänga ut det du inte vill att stör. Som när jag pratar med dig försöker jag stänga ut cyklarna som susar förbi, säger Soveri.

– Också det att man växlar mellan olika typer av uppgifter är sånt man gör på vardagen hela tiden, som att man byter mellan att laga mat, ta hand om barnet och läsa tidningen.

Orsaken antas vara att tvåspråkiga aktiverar sina olika språk hela tiden och måste tänka på vilket språk man använder i respektive tillfälle. Därmed bidrar varje diskussion till en livslång träning av dessa funktioner i hjärnan.

Familjen Gräsbeck nöjda med svenska och spanska

Den största nyttan får man om språken är inlärda före skolåldern, ifall de är ungefär lika starka och om man använder båda aktivt. Åtminstone de två första stämmer in på ett år och åtta månader gamla Åboflickan Julia Gräsbeck, som ännu inte talar så mycket men förstår flera språk.

Det intygar föräldrarna Heidi och Johan Gräsbeck, som bestämde sig för att lära Julia både svenska och spanska. Heidi kan spanska efter att ha bott många år i Spanien. Alternativet var att Heidi skulle tala svenska och Johan finska, men valet föll på den spansksvenska kombinationen.

– Julia får finskan från bland annat farföräldrar och grannskapets barn, så det blir ganska många språk på en och samma gång. Jag har bara upplevt det som positivt att ha flera språk som modersmål, så det var väldigt självklart att ge den möjligheten också åt Julia, säger pappa Johan.

– Vi övervägde länge men kom fram till att fördelarna med att lära sig ett stort världsspråk som spanska är så stora. Det var en självklarhet för oss att använda två språk, frågan var främst varför inte, fortsätter mamma Heidi.