Hoppa till huvudinnehåll

Korruption hindrar utveckling i Narva

Den estniska staden Narva är Estlands mest eftersatta större stad. Ofta beskylls regeringen i Tallinn för att ignorera den ryskspråkiga staden - vilket till del stämmer. Men under ytan bubblar missnöjet med den korrupta lokala eliten som berikar sig på samhällets bekostnad.

- Det finns många gamla, pensionärer och mänskor som behöver hjälp i Narva så vi är glada att vi kan hjälpa dem genom vår välgörenhet, säger Larissa Kõllomets som var med och drog igång Arbetsklubben 50+.

Det handlar om ett gäng äldre arbetslösa i Narva som med stöd av arbetsförmedlingen började idka välgörenhet i en stad där många lever i misär. Narva stad sägs inte ha resurser att hjälpa de mest utsatta så medlemmarna i den här klubben gör vad de kan för att dra sitt strå till stacken.

Arbetsförmedlingen betalar en struntsumma som lön, men målet är att få staden att engagera sig i klubbens verksamhet.

- Just nu lever vi på arbetsförmedlingens projektpengar som vi ska klara oss med till hösten, säger Kõllomets. - Vi hoppas att vi kan övertyga staden att stödja oss som stiftelse i stället. Då skulle vi inte vara arbetslösa längre, utan entreprenörer.

Försiktighet råder

Det intressantaste under intervjun är ändå det som händer när jag frågar vad stadens politiker kunde göra för att hjälpa de svaga och utveckla staden.

Då stiger en av medlemmarna upp och kommer närmare för att visa åt Kõllomets att hon ska vara försiktig när hon svarar. Vilket hon är - det verkar vara en ryggmärgsreflex jag ofta lägger märke till i Narva.

Den officiella versionen som tutas ut av lokalpolitikerna i Narva är att regeringen i Tallinn ignorerar staden och att det är därför staden är eftersatt.

Men för de insatta är problemet snarare den lokala eliten som har institutionaliserat korruptionen så att alla pengar hamnar där eliten vill ha dem.

- I den mån jag känner makthavarna i staden så utgår de främst från eget välbefinnande och egennytta, säger Mihhail Antonov.

"Man måste följa spelreglerna"

Antonov vet vad han talar om. Ännu i april jobbade han som jurist på Narvas fastighetskontor, men tvingades säga upp sig när staden bestämde sig för att lägga ner fastighetskontoret. Det är så det går när man inte följer spelreglerna.

Det gick inte att ge Antonov sparken på laglig väg så hela kontoret måste stängas för att bli av med honom och hans alltför ärliga chef.

Enligt Antonov finns det en liten klick individer som styr staden. Tillsammans är de representerade i alla kommittéer och arbetsgrupper av betydelse. Alla vet vilka de är och vad som händer när de ifrågasätts.

- För en entreprenör i Narva gäller det att veta hur bra det får gå. Går det för bra kommer de till dig för att få sin del av kakan, säger Antonov.

Åtal, rättegångar och fängelsedomar

Antonov visar mig dokument som visar hur korruptionen har institutionaliserats i Narva. Individerna vi talar om har en rad åtal, rättegångar och till och med ett par fängelsedomar bakom sig.

Men nu har de suttit vid makten så länge att de målmedvetet har kunnat jobba för att anpassa spelreglerna till egen fördel. Trots det har Antonov portföljen full med dokument som visar fastighetsaffärer där lagarna har förbigåtts.

Det vanligaste och effektivaste sättet att tjäna pengar på lagligt sätt är att själva bestämma villkoren för alla offentliga upphandlingar. I dag blir det alltid de egna intressena som vinner, menar Antonov.

Stort intresse för Narva

I Narvas stadshus träffar jag Vadim Orlov, en i eliten. Orlov sitter i stadsfullmäktige och är direktör för en ny industri- och logistikpark som är finansierad med skattemedel. Han brinner av optimism för stadens framtid.

- Det går bra för Narva och staden har en fantastisk framtid. Handeln med Ryssland ökar och turismen likaså. Intresset för Narva är större än någonsin, säger Orlov.

Visst går det bra på många sätt och vis. Industriparken har skrivit flera mångmiljonkontrakt med flera ryska företag, enligt Orlov.

Orolov viftar undan den kritik som mindre logistikföretag i Narva för fram. Enligt de mindre företagen hjälper staden inte dem med vare sig information, kontakter med de ryska företagen eller någon form av företagsstöd.

- Vi kräver att alla investerare i industriparken skapar minst fem arbetsplatser per 10 000 kvadratmeter de hyr, säger Orlov. De måste också investera minst 850 000 euro per samma yta. Det kan förstås vara svårt för lokala investerare, men inte för seriösa investerare.

Det här är ett exempel på institutionaliserad korruption, trots att Orlov väljer andra ord för det. Gränsvärdena är tydligt valda för att hålla lokala konkurrenter utanför. Handeln mellan elitens favoritbolag och de ryska företagen är säkrad.

En företagare jag talar med säger att staden lovar honom bättre förutsättningar om han köper en plats i industriparken, men det har han inte råd med.

- Jag vet inte vem som får stöd av staden, men de har aldrig hjälpt mig när jag har ansökt om stöd, säger Aleksander Kanevski, som driver ett vägtransportföretag i utkanten av Narva tillsammans med sin bror. Jag har bett staden asfaltera gatan hela vägen till vår tomt, men den vägrar, samtidigt som en konkurrent får hjälp.

- Jag vet att jag inte borde tala öppet om det här, men problemet känns så viktigt att jag inte kan vara tyst.

Av Gustav Antell

Läs också