Hoppa till huvudinnehåll

Osedvanligt varmt havsvatten

Skärgårdsbild med en segelbåt på havet
Vattnet är ovanligt varmt - också långt ute i havsbandet. Skärgårdsbild med en segelbåt på havet Bild: Yle/ Nora Engström Östersjön,aspö

Havsvattnet är nu varmare än i genomsnitt vid den här tiden av året.

Tero Myllyvirta - verksamhetsledare för Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f. - har mätt havstemperaturen på Finska viken nära gränsen till internationella vatten och kunde konstatera en temperatur på nästan 17 grader.

Myllyvirta besökte också Pörtö i Borgå yttersta skärgård. Där händer det att havsvattentemperaturen vissa somrar inte når över 13 grader. Nu är ytvattentemperaturen där närmare 18 grader. I grunda vikar är vattnet över 20 grader varmt.
- Det här är intressant eftersom det inte är länge sedan vi hade 60 centimter is i Finska viken, säger Tero Myllyvirta.

Ingenting garanterar trots allt att vattentemperaturen hålls på behaglig nivå sommaren ut. Om det skulle börja blåsa kraftigt och lufttrycket skulle förändras, så skulle vattentemperaturen kunna sjunka ända ner till 10 grader, menar Myllyvirta.

Eftersom processen nu är snabb i hav och sjöar, betyder det att algproduktionen också är snabb. Det finns redan smala strimmor av blågröna alger - av typen Nodularia spumigena - den mest allmänna algarten i Östersjön. Dessa alger äter nu upp den fosfor som finns i vattenmassorna. Detta gör i sin tur att vattnet är rätt så klart.

Förutsatt att det varma vädret fortsätter och att inte vindarna ökar nämnvärt i styrka, så kommer havsvattnet att hållas tämligen klart, säger Myllyvirta.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland