Hoppa till huvudinnehåll

Kari Jalonen efterträder Westerlund

Kari Jalonen, tränare, HIFK
Kari Jalonen, tränare, HIFK Bild: YLE jalonen

Ishockeylandslagets tränare från och med den första juni 2014 kommer att vara Kari Jalonen. Därmed tar den 53-årige Jalonen över efter Erkka Westerlund som är Lejonens tränare det närmaste året.

Jalonens kontrakt är 2-årigt, och sträcker sig alltså över VM-tävlingarna 2015 och 2016 i Tjeckien och Ryssland. Jalonens assisterande tränare kommer att utses senare.

-Det här är ett drömjobb för mig, sade Jalonen, som berättade att han inte har ett kontrakt för nästa säsong utan planerar att ta ett sabbatsår. Under det året kommer han ändå noggrannt att följa med ishockeyn, dels via Finlands ungdomslandslag, men han hoppas även på att få följa med hur ett NHL-lag genomför ett träningsläger.

Jalonen ville ännu understryka att han inte under det närmaste året överhuvudtaget kommer att kommentera Erkka Westerlunds arbete eller spelarval till turneringarna under nästa år.

För Jalonens del kan det dessutom bli aktuellt med en World Cup-turnering under hösten 2015 eller februari 2016.
-Den turneringen förhandlar man ännu om, berättade ishockeyförbundets ordförande Kalervo Kummola.

Kari Jalonen har senast varit tränare för KHL-klubben Torpedo Nizni Novgorod, där han jobbade i ett och ett halvt år. Före KHL-jobbet förde Jalonen HIFK till guld i ishockeyligan våren 2011.
I ishockeyligan har han dessutom varit framgångsrik tränare för Kärpät och TPS. Jalonen har även jobbar som tränare för de 16- och 20-årigas landslag.

Läs också