Hoppa till huvudinnehåll

Obama: Dataövervakningen terrorismbekämpning

NSA:s huvudkvarter i Fort Meade. Bild: EPA/NATIONAL SECURITY AGENCY maryland

USA:s president Barack Obama försvarar den nationella säkerhetsmyndigheten NSA:s och federala polisen FBI:s hemliga informationsinsamling. I ett tal säger han att kongressen har godkänt övervakningen av privatpersoners telefonsamtal och internettrafik.

Övervakningen handlar om terrorismbekämpning, säger Obama. Domstolar och kongressen bevakar enligt Obama dataövervakningen noga.

- Vi har inte lyssnat på era telefonsamtal, bara registrerat telefonnummer och längden på samtalen, säger Obama. Enligt Obama har internetövervakningen koncentrerat sig på utlänningar, inte amerikanska medborgare.

Obama kritiserade ändå att hemlig information läckt ut i offentligheten.

Enligt den brittiska tidningen The Guardian har också brittiska säkerhetstjänsten GCHQ åtminstone sedan november 2010 haft tillgång till samma internetuppgifter som FBI och säkerhetsmyndigheten NSA.

Washington Post och The Guardian rapporterade på torsdagen om en massiv telefonövervakningsoperation som avslöjats i USA, som ska ha pågått i åratal. Enligt tidningarna skulle tiotals miljoner amerikaners telefonsamtal ha överlämnats till den underrättelsetjänst som ansvarar för signalspaning.

På fredagen visade det sig dessutom att FBI och NSA haft tillgång till information om internetföretagens Googles, Microsofts, Apples, Facebooks, YouTubes, Yahoos, PalTalks, AOL:s och Skypes användare.

Läs också:
USA spionerar på sina medborgare

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes