Hoppa till huvudinnehåll

Regnbågsfamiljer känner lyckopress

Anna Moring arbetar för regnbågsfamiljer.
Anna Moring arbetar för regnbågsfamiljer. Bild: Yle/Karin Filén morgonöppet

Anna Moring har skrivit Finlands första doktorsavhandling om regnbågsfamiljer. I avhandlingen Oudot perheet (Konstiga familjer) konstaterar hon bland annat att det är vanligt att man inom familjerna känner ett tvång att vara lycklig och lyckad.

- I dagens samhälle strävar regnbågsfamiljer mot att få sina rättigheter bekräftade i lagen. Och när man befinner sig mitt i diskussionen är det ödesdigert om det sprids mycket nyheter om att det finns regnbågsfamiljer som mår dåligt.

Det här innebär enligt Moring att man försöker dölja problem som alkoholmissbruk eller våld och att parförhållandet inte fungerar. Man vill visa upp en felfri och fräsch fasad för att inte svika de andra som kämpar.

- Vem som helst skäms ju om man misslyckats och inte är en lyckad familj, men regnbågsfamiljerna skäms också inför hela regnbågsgänget. Nu har jag saboterat för de andra och bromsat lagstiftningsprocessen.

Trevliga och jättenormala

Tröskeln att söka hjälp blir hög för familjerna. Desutom litar man inte på att exempelvis familjerådgivingen bemöter en som en "vanlig" familj.

- Man är rädd för att de påstår att problemen beror på att man är lesbisk eller homosexuell istället för att bemöta problemen för det de är.

Men det är inte bara familjerna själva som känner press, Moring har märkt att också massmedia hakar på.

- Man verkar tycka att man måste skriva glada historier om hur trevliga och jättenormala regnbågsfamiljerna är för att stötta dem. Å ena sidan är det ju bra att medierna har positiva nyheter men det kan också späda på så att familjerna där det går snett döljer sina problem ännu mera.

Anna Moring disputerar vid Helsingfors universitet lördag 7 juli.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen