Hoppa till huvudinnehåll

Arhinmäki försvarade Vänsterförbundets politik

Paavo Arhinmäki är partiordförande för Vänsterförbundet.
Paavo Arhinmäki är partiordförande för Vänsterförbundet. Bild: Magnus Fröderberg/norden.org idrottsminister

Vänsterförbundet kommer inte att acceptera momshöjningar på mat, mediciner och resor, sade partiets ordförande Paavo Arhinmäki som försvarade partiets regeringsmedverkan i sitt tal vid partikongressen i Tammerfors. Vänsterunga vill se en radikalare politik.

Vänsterförbundet kommer inte att acceptera höjd moms på mat, läkemedel och resebiljetter enligt den modell som finansministeriet lade fram nyligen.

- Vi är med bara i en regering som för skatterna i en progressiv riktning, sa Arhinmäki.

I övrigt var partiets Arhinmäkis tal till kamraterna vid partikongressen i mångt och mycket ett försvarstal av den politik som Vänsterförbundet har varit med om att föra under sina två år i regeringen.

- Fastän vi inom vänstern är kritiska till många av regeringens beslut måste vi våga sätta värde på det som vi har lyckats med, sa Arhinmäki.

Enligt honom har man svängt utvecklingen med växande inkomstklyftor, bastryggheten har stärkts, skatterna har blivit mer progressiva och de studerande har fått det bättre.

Det kanske svåraste beslutet var i alla fall enligt Arhinmäki i samband med vårens budgetförhandlingar, då regeringen fattade beslut om att sänka samfundsskatten. Det innebar en miljard euro i skattesänkningar för företagen.

- Nu är bollen hos företagsledarna, de måste också ta sitt ansvar och anställa människor, säger Arhinmäki.

Också beträffande dividenskatten höll det på att gå åt pipan och där lyfter Arhinmäki fram sin egen roll. Det var han som fick regeringen att backa för att inte ge de redan allra rikaste en jättevinst.

- Vi har försökt vara väldigt öppna och gjort listor på vad som har gått väl i regeringspolitiken och vad vi har misslyckats med. Jag tycker det är helt okej att vi har den här kritiska diskussionen.

Olika åsikter på fältet

Gällande Vänsterförbundets möjligheter att profilera sig i sexpartiregeringen råder det ändå olika åsikter på fältet.

- Personligen tycker jag att skatterna borde vara ännu mera progressiva, speciellt inom kommunerna. Fast Paavo tog upp att det har blivit mera progressivt tycker jag det kunde vara ännu radikalare, sade kongressdelegat Daniel Nyman från Raseborg

Vänsterunga har ända sedan början varit kritiska till moderpartiets regeringsmedverkan. Ungdomsorganisationens ordförande Li Andersson tycker att partiet bör kunna lämna regeringen vid behov. Det viktigaste är att man lyckas föra en politik som man kan stå bakom.

- Överlag kunde Vänsterförbundet vara en mera synlig och aggressiv regeringspartner. Jag tror alla förstår att om man man har sex partier i regering så har dom meningsskiljaktigheter och olika egen politik och man ska ha rätt att kommunicera den utåt, säger Vänsterungas Li Andersson.

Följ Vänsterförbundets partikongress direkt på Vasemmistoliitto.fi/live.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes